Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

Stuk van het Jaar-inzending van Stadsarchief Vlaardingen
1 minuut leestijd
Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’
Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

Niets herinnert meer aan het interneringskamp ‘De Vergulde Hand’, dat van begin juli 1945 tot eind januari 1948 aan de Vlaardingse Maassluissedijk stond. Het bood in de loop van die paar jaar uiteindelijk plaats aan zeshonderd NSB’ers en andere collaborateurs. Voor veel inwoners van Vlaardingen is het kamp nog altijd een onbekend fenomeen. Het strafkamp is in 1947 door een gevangene zelf in conté vastgelegd. Ander beeldmateriaal ervan ontbreekt, op enkele foto’s na. Een stukje verborgen geschiedenis, dat veel emoties opriep tijdens de lokale voorverkiezing.

De positieve en soms emotionele reacties op deze tekening waren overweldigend. Volgens velen is dit een onbekend stukje Vlaardingse geschiedenis. Enkelen hadden zelf herinneringen aan het kamp omdat ze er ooit langsliepen en de geïnterneerden achter het hek een onuitwisbare indruk op hen maakten. Een aantal personen sprak hun verwondering uit over het feit dat er nu niets meer op deze plek herinnert aan dit kamp. Behalve een groot aantal aanplakbiljetten van allerlei activiteiten die de gevangenen meestal zelf organiseerden (afkomstig uit het archief van de sociaal verzorger) plus een paar foto’s, is er niets dat de inwoners van Vlaardingen nog herinnert aan deze donkere periode.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

De Nederlandse archiefwereld was in 2014 in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. We stelden alle deelnemende archiefinstellingen in staat hun stuk op Historiek uit te lichten.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×