Subsidie voor duurzamere Rijksmonumenten

1 minuut leestijd
Blokhuispoort in Leeuwaeden (cc - Melda Wibawa)
Blokhuispoort in Leeuwaeden (cc - Melda Wibawa)

Het ministerie van Cultuur heeft 10 miljoen euro gereserveerd voor het duurzamer maken van achttien Rijksmonumenten. De beheerders kunnen met het geld de komende twee jaar energiebesparende maatregelen treffen.

Volgens minister Jet Bussemaker staan Rijksmonumenten voor grote uitdagingen om ervoor te zorgen dat hun gebouwen minder energie gebruiken. Het gaat vaak om kostbare en innovatieve ingrepen waarbij het uitgangspunt is dat de cultuurhistorische waarde van het pand intact blijft. Het ministerie:

“Dat geldt bijvoorbeeld voor de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden: gevangenissen zijn van oorsprong niet gebouwd op comfort voor de inwoners. Het vergt veel creativiteit om het gebouw geschikt te maken voor nieuwe functies en het energieverbruik laag te houden.”

Met de extra investering kunnen de beheerders van de gevangenis er volgens het ministerie voor zorgen dat het gebouw behouden en herkenbaar blijft, maar tegelijk ook comfortabeler voor de huidige bewoners waaronder kunstenaars, onderwijsinstellingen, horeca en een bibliotheek. De voormalige gevangenis zal een belangrijke rol spelen voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018.

Hermitage

Na de verbouw van de Hermitage Amsterdam bleek dat er meer gebruik werd gemaakt van koeling van de expositiezalen dan van verwarming. Het gebouw kampt daardoor met een teveel aan opgeslagen warmte waar een duurzame oplossing voor wordt gezocht.

De oplossing ligt dichtbij: met de extra investering zullen de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus Amsterdam het komende jaar door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar worden verbonden. Het warmte-overschot van museum Hermitage Amsterdam kan zo gebruikt worden voor de verwarming van de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus. De Hortus levert gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst.

De 18 rijksmonumenten die in aanmerking komen voor de duurzaamheidssubsidie:

Hortus en Hermitage, Josephkerk (Amsterdam), vm HBS Kocatepe (Rotterdam), Duvelhok, Blokhuispoort, Enka Westhal, Nicolaaskerk (Kloosterburen), Landlust, vm Karottenfabriek, Heimolen, Zuidpolder molen, Boerderij te Oostwolde, Molen Hersteller, vm drukkerij Wyt, Westergasfabriek, Boerderij Wayenstein, Kantoor Jongerius, Huis ten Donck.

Ook interessant: Overval op de Blokhuispoort in Leeuwarden (1944)
Boek: Een monument beheren, onderhouden en handhaven

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×