‘Taj Mahal staat op instorten’

1 minuut leestijd
Taj Mahal. Bron: CC/Avamanverma26
Taj Mahal. Bron: CC/Avamanverma26

Het beroemdste historische gebouw van India, de Taj Mahal, staat op instorten. Dat zeggen verschillende Indiase historici, politici en milieuactivisten. De houten fundamenten van het eeuwenoude mausoleum zouden binnen vijf jaar in kunnen storten.

Taj Mahal
De Taj Mahal in de Indiase provincie Agra is een van de bekendste bouwwerken ter wereld. Het mausoleum werd gebouwd in opdracht van de zeventiende-eeuwse Mogol-keizer Sjah Jahan (1592-1666). Deze keizer wilde een grafmonument voor zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal laten bouwen. Zij was in 1631 in het kraambed overleden.

Taj Mahal
Wie het bouwwerk ontworpen heeft is niet bekend. Er werd bijna twintig jaar aan het mausoleum gewerkt. Het bouwwerk, dat op een zeven meter hoog plateau is gebouwd, staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De Taj Mahal (Paleis van de kroon) steunt op grote mahonie-eiken balken die in de bodem van de Yamuna-rivier zijn geplaatst. Deze rivier is momenteel door vervuiling en ontbossing aan het uitdrogen. De fundamenten drogen hierdoor ook langzaam waardoor de houten balken uit elkaar dreigen te vallen.

Een groep historici, politici en milieuactivisten heef de noodklok geluid. Ze willen de Taj Mahal redden van de ondergang. Volgens Ramshankar Katheria, parlementslid uit Agra, stort het bouwwerk binnen twee à vijf jaar in als de regering niets doet.

De Taj Mahal heeft het al vaker zwaar te verduren gehad. Na de dood van de zonen van Sjah Jahan werd het bouwwerk verwaarloosd. Er is zelfs sprake van geweest het mausoleum te ontmantelen en het marmer te verkopen aan Engeland.

Onder het bewind van de Brit George Curzon (1859 -1925), onderkoning van India inde periode 1899-1905, werd het mausoleum uiteindelijk gerenoveerd. Vandaag de dag wordt het bouwwerk jaarlijks door ongeveer vier miljoen mensen bezocht.

Lees ook: De Taj Mahal, een bijzonder islamitisch mausoleum

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×