Tekeningen op Limburgse stenen komen toch uit oertijd

1 minuut leestijd
Voor- en achterzijde van de ‘Danser van Wanssum’. Prehistorische tekeningen, ingekrast op kiezelstenen, zijn aangetroffen op veel plekken langs de Maas. De danser van Wanssum (ca. 3 bij 2 cm) dook in 1989 op in het Gemeentemuseum van Venray, waar archeologen een verzameling vuurstenen opnieuw bekeken die tussen 1960 en 1970 bijeen was gebracht. Ze hadden al eerder uitgebreid studie ervan gemaakt, maar het dansende mannetje, dat ongeveer 10000 jaar oud is, hadden ze over het hoofd gezien.
Voor- en achterzijde van de ‘Danser van Wanssum’. Prehistorische tekeningen, ingekrast op kiezelstenen, zijn aangetroffen op veel plekken langs de Maas. De danser van Wanssum (ca. 3 bij 2 cm) dook in 1989 op in het Gemeentemuseum van Venray, waar archeologen een verzameling vuurstenen opnieuw bekeken die tussen 1960 en 1970 bijeen was gebracht. Ze hadden al eerder uitgebreid studie ervan gemaakt, maar het dansende mannetje, dat ongeveer 10000 jaar oud is, hadden ze over het hoofd gezien. – Foto: Limburgs Museum

Drie tekeningen op oude stenen in Limburg blijken toch uit de oertijd te dateren. Eerder dacht men dat het om vervalsingen ging, maar dat blijkt nu toch niet zo te zijn, meldde het Limburgs Museum donderdag.

Detail van de ‘Danser van Wanssum’ – Foto: Limburgs Museum
Het gaat om de zogenaamde Venus van Geldrop, de Danser van Wanssum en om een steen met daarop een kleine driehoek. Enkele decennia geleden werden twee van deze stenen al eens onderzocht door een archeologisch instituut uit Groningen. Zij concludeerden dat het om vervalsingen ging.

De stenen zijn nu echter opnieuw onderzocht door deskundigen uit Bordeaux. Zij kwamen met de conclusie dat het toch om tekeningen uit de oertijd gaat. De onderzoeksresultaten worden op 21 oktober aanstaande officieel door het Limburgs Museum gepresenteerd.

De Venus van Geldrop werd in 1962 bij een opgraving gevonden en de Danser van Wanssum dook tien jaar later op in het gemeentehuis van Wanssum. Omdat enkele archeologen betrokken waren bij een vervalsingsaffaire, werden de stenen hierna onderzocht door een archeologisch instituut uit Groningen. Medewerkers van dit instituut concludeerden dat hem om vervalsingen ging.

Nadat in 1995 in Linne bij Roermond nog een gegraveerde steen werd gevonden, ontstond er twijfel en besloot men de stenen nog maar eens te onderzoeken. Nu blijken de tekeningen dus toch uit de oudheid te dateren.

Volgens het Limburgs Museum bevat de steen met de driehoek nu de oudst bekende tekening van Nederland. Deze steen werd meer dan tienduizend jaar geleden waarschijnlijk gebruikt om vuurstenen mee te bewerken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×