Dark
Light

Tekort Groninger Museum groter dan gedacht

Auteur:
1 minuut leestijd

Groninger Museum – Foto: Ralph Richter © Groninger Museum
De financiële problemen van het Groninger Museum zijn groter dan aanvankelijk werd aangenomen. Het museum blijkt een tekort van 4,3 miljoen euro te hebben terwijl eerder nog gesproken werd van een tekort van 1,1 miljoen euro. Het museum heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Vanwege de problemen is de Raad van Toezicht – met daarin onder meer Jan Houwert van Wegener en Hedy d’Ancona – van het museum opgestapt. Ook directeur Kees van Twist verlaat het museum. Tijdens een zitting van de gemeenteraad van Groningen hadden verschillende fractiesdinsdag aangegeven dat ze de subsidie aan het museum stop wilden zetten als Van Twist aan zou blijven.

Om de problemen het hoofd te bieden heeft het museum ook besloten te snijden in het personeelsbestand. Zeven van de 47 arbeidsplaatsen verdwijnen. Het museum heeft ook bekendgemaakt in de toekomst meer samen te willen werken met andere musea.

Om een faillissement af te wenden zegt het museum op zeer korte termijn één miljoen euro nodig te hebben.

Het museum is onder meer in de financiële problemen geraakt door een verbouwing die met 6,5 miljoen euro veel duurder uitpakte dan beraamd. Ook heeft het Groninger Museum de afgelopen tien jaar veel schulden gemaakt door leningen af te sluiten.

De gemeente en provincie Groningen hebben besloten het museum tegemoet te komen door nu al een subsidie van 600.000 euro uit te betalen. Dit bedrag was eigenlijk bedoeld voor komend jaar.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Ruim 49.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Zelfde rubriek