Teylers Museum ontdekt drie tekeningen Rafaël

2 minuten leestijd

Eén van de ontdekte tekeningen (Vliegende Putto) – Afb: Teylers Museum
Het Teylers Museum in Haarlem heeft in de eigen collectie drie tekeningen van de beroemde renaissance-kunstenaar Rafaël ontdekt. Het gaat om tekeningen die eerder toegeschreven werden aan leerlingen van de kunstenaar.

Naar aanleiding van een grote Rafaël-expositie die komend najaar in het museum te zien is, werd de collectie uitvoerig onderzocht. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het Teylers Museum geen negen maar twaalf tekeningen van Rafaël bezit. Drie tekeningen die eerder werden toegeschreven aan leerlingen, blijken van de meester zelf te zijn.

Het gaat om de tekeningen Portret van een jonge man (1515-17), Vliegende Putto (1518) en Jozua spreekt tot de Israëlische stamhoofden in Sichem (1516-18).

Michiel Plomp, hoofdconservator



kunstverzamelingen van Teylers en samensteller van de Rafaël-expositie:

Tekeningen van Rafaël en zijn school zijn een erkend mijnenveld voor kenners op het gebied van de tekenkunst. In het geval van deze drie tekeningen zijn mijn Weense collega en ik ervan overtuigd dat het gaat om drie originele bladen van de meester. Het zijn nogal verschillende tekeningen, maar ze hebben ieder voor zich kenmerken die duidelijk de signatuur vertonen van Rafaël, hetzij in de belichting of in het verkort weergeven of in de emotie-uitbeelding.

Het Rijksmuseum en museum Boijmans Van Beuningen bezitten elk ook een tekening van Rafaël, waarmee het totale aantal Rafaëls in Nederland op veertien komt.

De drie ontdekte tekeningen zijn komend najaar te zien in de Rafaël-expositie in Haarlem. In deze tentoonstelling presenteert het museum ruim negentig tekeningen van Rafaël en zijn leerlingen en enkele schilderijen. De tekeningen zijn afkomstig uit de collecties van Teylers Museum en de Albertina in Wenen.

Rafaël (1483-1520) maakte onder meer fresco’s voor de privévertrekken van de paus, de zogenaamde ‘Stanze’. Verder is hij onder meer beroemd geworden met zijn Madonnna’s, schilderijen van Maria met het kind Jezus. Volgens het Teylers Museum onderscheiden deze Madonnna’s zich van de Madonna’s van de tijdgenoten van Rafaël onder meer door hun “serene uitstraling, hun schijnbare eenvoud en de perfectie in de weergave van dit oerbeeld in de westerse cultuur”.

Lees ook: Teylers Museum komt met Rafaël-tentoonstelling

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×