“Onafhankelijke geschiedschrijving kan niet gedijen als ze zich moet richten naar de wensen en verlangens van ministers. Dat zou niets minder dan censuur zijn en een…
Het NIOD doet de komende tijd onderzoek naar de rol van instellingen voor psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking in Nederland tijdens de Tweede…
Op 3 juli 1943 werd luitenant van politie Pieter Kaay in Enschede geliquideerd. Reina Prinsen Geerligs (1922-1943) en Louis Boissevain, leden van de verzetsgroep CS6, zijn…
In 1945 besloot J.W. (Johan) van Hulst (1911-2018) het boek dicht te doen. Nederland was bevrijd en achteromkijken wilde hij niet. Maar het liep anders: de…
Omsingeld op het land, wisten bijna 350.000 Franse en Britse soldaten eind mei 1940 over zee de Duitse vijand te ontvluchten. Ze lieten een enorme hoeveelheid…
In een Albert Heijn-pand in Zaandam werd tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele keren gezellig samen gegeten met Duitse soldaten en Wehrmacht-officieren.…
Tijdens de Tweede Wereldoorlog annexeerde Duitsland gevangenis Wolvenplein in Utrecht en nam deze in gebruik als Deutsche Untersuchungs- und Strafgefängnis.…
Het gevangenispersoneel stond tijdens de bezetting niet open voor de Duitse militaristische gevangeniscultuur. Nazificatie van het Nederlandse gevangeniswezen bleef uit.…