Berichten over de 'Stuk van het Jaar'-verkiezing waarin Nederlandse archiefinstellingen op zoek gaan naar de mooiste archiefstukken. De actie maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.
In de Eerste Wereldoorlog vluchtten veel Belgen (militairen én burgers) naar Nederland. Velen werden in of rond Amersfoort opgevangen. Op deze foto ziet u een maaltijdverstrekking…
De bijna vijf minuten durende film van G.W.J. Meijnen, die huisarts was in Harderwijk, is gemaakt op 18 april 1945. Meijnen legt de feestelijkheden rondom de…
Uit de tijd dat er nog Raiffeisen- en Boerenleenbanken waren. Lange tijd waren deze banken elkaars concurrenten. Tenminste, in die steden of dorpen waar ze allebei…
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers veel Nederlandse officieren gevangen in krijgsgevangenkampen. Om de tijd door te komen greep men onder andere naar pen en…
De booswichtenbrief is een scheldbrief van rond het jaar 1500 waarin Henrick van Hackfort zijn mening over Arnt van Boicholt publiekelijk bekend maakt. Hij noemt hem…
Niets herinnert meer aan het interneringskamp ‘De Vergulde Hand’, dat van begin juli 1945 tot eind januari 1948 aan de Vlaardingse Maassluissedijk stond. Het bood in…
Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) nomineert het extract van de overlijdensakte van Margaretha Geertruida Zelle oftewel Mata Hari (1876-1917) als Stuk van Jaar. Mata Hari is…
Het is een bijzondere beschrijving, door Zacharias Heyns, van feiten en karakteristieken van de oude Nederlanden, geheel op rijm. In het boek zitten prachtige landkaarten, ook…
Dit handgeschreven document uit 1805, de ‘Franse tijd’ (1795-1813), is een verdrag tussen Nederland en Frankrijk. De Franse bezetting had Nederland sinds 1795 al meer dan…
Kampen heeft, naast voorspoed, veel tegenspoed van het water gehad. Op 14 november 1775 braken de Zwarte- en Kamperveensche dijken door, waardoor de stad Kampen overstroomde.…
Het slavernijverleden van Nederland blijft de actualiteit beheersen. Zo zou in het onderwijs meer aandacht moeten worden besteed aan deze zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis.…
Eind negentiende eeuw werd de Artillerie Inrichting (AI) in Zaandam gevestigd. Daarmee kwam de fabriek strategisch binnen de Stelling van Amsterdam te liggen. Gedurende beide wereldoorlogen…
De gebruikte methode van geheimschrift is al eeuwen oud en diende in dit geval te voorkomen dat de vijand belangrijke informatie omtrent de aanwezige voorraad koren…