Week van de koloniale geschiedenis

Van Gogh Huis krijgt grote privécollectie

Een deel van de overgedragen verzameling
Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam heeft een grote privécollectie over Vincent van Gogh verworven. Het centrum heeft dat maandag bekendgemaakt.

De collectie is afkomstig van de 97-jarige Klaas Faber, voormalig directeur van de Coöperatieve Eenheid Haarlem. Faber is al lange tijd een groot bewonderaar van Van Gogh en heeft nu dus besloten zijn verzameling aan te bieden aan het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam.

In de verzameling bevinden zich onder

- advertentie -meer twee originele portretten die Van Gogh maakte van het echtpaar De Rijke waar de schilder drie maanden in de kost zat toen hij in de boekhandel in Dordrecht werkte. Verder worden er dertig boeken over en door Van Gogh overgedragen aan het centrum en zijn er dia’s bijgevoegd met schilderijen van Vincents periode in het Zuid-Franse Arles. De lezingen bij die dia’s zijn ingesproken door Faber´s zoon Paul, momenteel seniorconservator bij het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het Van Gogh Huis is gevestigd in een huis in Nieuw-Amsterdam waar Vincent van Gogh in 1883 korte tijd heeft gewoond en gewerkt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: