Van Gogh Huis krijgt grote privécollectie

Een deel van de overgedragen verzameling
Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam heeft een grote privécollectie over Vincent van Gogh verworven. Het centrum heeft dat maandag bekendgemaakt.

De collectie is afkomstig van de 97-jarige Klaas Faber, voormalig directeur van de Coöperatieve Eenheid Haarlem. Faber is al lange tijd een groot bewonderaar van Van Gogh en heeft nu dus besloten zijn verzameling aan te bieden aan het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam.

In de verzameling bevinden zich onder

- advertentie -meer twee originele portretten die Van Gogh maakte van het echtpaar De Rijke waar de schilder drie maanden in de kost zat toen hij in de boekhandel in Dordrecht werkte. Verder worden er dertig boeken over en door Van Gogh overgedragen aan het centrum en zijn er dia’s bijgevoegd met schilderijen van Vincents periode in het Zuid-Franse Arles. De lezingen bij die dia’s zijn ingesproken door Faber´s zoon Paul, momenteel seniorconservator bij het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het Van Gogh Huis is gevestigd in een huis in Nieuw-Amsterdam waar Vincent van Gogh in 1883 korte tijd heeft gewoond en gewerkt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: