Week van de koloniale geschiedenis

Van Gogh Museum verwerft werk Charles Angrand

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft onlangs het schilderij La Seine, Le Matin (Saint Ouen) uit 1886 van Charles Angrand verworven. Het is het eerste werk dat het museum van deze Franse neo-impressionist in de collectie heeft.

Volgens het museum is het werk een goede aanvulling op de kleine verzameling neo-impressionistische werken. De Franse kunstenaar heeft ook een link met Vincent van Gogh. De twee kunstenaars ontmoetten elkaar in 1886 in Parijs en verkeerde in die periode in dezelfde artistieke kringen. Het Van Gogh Museum:

“Van Gogh bewonderde Angrands werk, en wilde graag een werk met hem ruilen. Ook experimenteerden zij gelijktijdig met de neo-impressionistische techniek. Maar waar Angrand deze techniek, in de lijn van Seurat, op stelselmatige wijze toepaste, ging Van Gogh er vrijer mee om, zoals in zijn ‘Oever van de Seine’ uit 1887.”

Op het werk van Angrand is de Seine afgebeeld met zicht op Saint Ouen. De kunstenaar beschouwde het schilderij zelf later als een overgangswerk waarin hij langzaam zijn neo-impressionistische stijl ontwikkelde.

Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Overzicht van boeken over Van Gogh

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: