Dark
Light

Vlootschouw en heropening ‘Dokje van Perry’ in Vlissingen

Auteur:
1 minuut leestijd

De vlootschouw van Sail de Ruyter in Vlissingen heeft zaterdag duizenden bezoekers getrokken. Vanaf de boulevard van Vlissingen kon het publiek zo’n tweehonderd bijzondere schepen, zowel moderne als historische, voorbij zien varen.

De 'ARM 17' Hoogaars, een van de schepen in Vlissingen - Foto: sailderuyter.nl
De ‘ARM 17’ Hoogaars, een van de schepen in Vlissingen – Foto: sailderuyter.nl


Sail de Ruyter is een van de grootste maritieme evenementen van Europa. Het vierdaagse evenement werd in 2007 voor het laatst gehouden. De organisatie verwacht dit jaar zo’n driehonderdduizend bezoekers. Zondag is de laatste dag.

Tijdens de vlootschouw kwamen zaterdag alle tweehonderd schepen voorbij. Het was nog even spannend of dit populaire programmaonderdeel door kon gaan vanwege slecht weer. Niet alle schepen konden hun zeilen hijsen omdat het niet erg waaide.

Dokje van Perry

In Vlissingen werd zaterdag ook het zogenaamde Dokje van Perry heropend door Pieter van Vollenhoven. Het Dokje van Perry is het oudste droogdok van Nederland en een van de oudste van West-Europa. Het dokje is sinds 1964 een rijksmonument maar verdween het in 1974 toch onder een laag zand, door de bouw van een bedrijfshal van de Scheldewerf.

In 2010 werd het dok uitgegraven en begon de restauratie. Zaterdag kon het dokje officieel worden geopend door Van Vollenhove die sprak van een “uniek monument”.

Het Dokje van Perry, nog in vol bedrijf (1964) - Foto: CC / RCE
Het Dokje van Perry, nog in vol bedrijf (1964) – Foto: CC / RCE
×