Kantoor en schoolKantoor en school

WOI-granaten gevonden bij IJzertoren

Bij de IJzertoren in Diksmuide zijn tijdens gaafwerkzaamheden dinsdag tientallen granaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het IJzerbedevaartcomité heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan tijdens werkzaamheden aan de crypte van de eerste IJzertoren. Arbeiders stuitten op een niet ontplofte Duitse granaat van 77 millimeter en vonden later nog verschillende granaten uit de Eerste Wereldoorlog. De granaten zijn inmiddels opgehaald door de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO). Vanwege de vondst van de projectielen is de crypte momenteel niet toegankelijk voor het publiek.

De eerste IJzertoren met crypte werd in 1930 opgericht als herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. In 1946 werd de toren door onbekenden opgeblazen. Enkele jaren later herrees vlakbij de ruïne een nieuwe, vierentachtig meter hoge vredestoren. Dit door Robert Van Averbeke ontworpen monument was in 1965 gereed en heeft tweeëntwintig verdiepingen. In de toren is het museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding gevestigd.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱