Dark
Light

Zanger en gitarist Lou Reed (71) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Lou Reed in 2011 - Foto: CC
Lou Reed in 2011 - Foto: CC

Lou Reed in 2011 - Foto: CC
Lou Reed in 2011 – Foto: CC
De bekende muzikant Lou Reed is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

Lou Reed werd bekend bij het grote publiek met de invloedrijke band The Velvet Underground die in 1967 wereldberoemd werd met het album The Velvet Underground & Nico. Dit album werd geproduceerd door kunstenaar Andy Warhol die ook de hoes ontwierp met daarop een afbeelding van een gele banaan.

Reed was één van de gezichten van de band die onder meer hits scoorde met nummers als Rock and Roll en Sweet Jane. In 1970 begon hij een solocarrière. Reed scoorde vrijwel direct een enorme hit met Walk on the Wild Side dat later verscheen op zijn album Transformer. Later scoorde hij ook nog een hit met het liefdeslied Perfect Day.

Als gitarist ontwikkelde Lou Reed een geheel eigen stijl. Hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen en probeerde zijn liedjes vaak simpel te houden. Zijn nummer Dirty Blvd is bijvoorbeeld slechts opgebouwd uit drie akkoorden. Een bekende quote van Lou Reed:

One chord is fine. Two chords is pushing it. Three chords and you’re into jazz.

Waar de muzikant aan is overleden is nog niet bekend. Een half jaar geleden onderging hij een levertransplantatie.

Lou Reed – Walk On The Wild Side

×