Zeeuws Archief presenteert slavenreis bij VN

//
1 minuut leestijd
De reis van d’ Eenigheid
De reis van d’ Eenigheid

Op uitnodiging van de voorzitter van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties presenteert het Zeeuws Archief uit Middelburg vrijdag in Genève zijn project over de slavenreis van het schip de Eenigheid (1761-1763). De archiefinstelling maakte een blog en een educatieve website over een slavenreis die 252 jaar geleden plaatsvond.

Historiek heeft de reis van d’ Eenigheid in de afgelopen twee jaar gevolgd; naar Afrika waar slaven werden gekocht, naar Amerika (Guyana) waar ze werden verkocht en daarna tot Plymouth waar het schip veiligheid moest zoeken na een heftige storm. Het schip was 252 jaar geleden rond deze tijd nog niet in staat de thuisreis voort te zetten en bovendien zal blijken dat de problemen ook daarna nog niet voorbij waren.

De gegevens zijn afkomstig uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), een onderneming die zich in de achttiende eeuw specialiseerde in trans-Atlantische slavenhandel.

Dag tegen racisme

Via de blog ‘Aan boord van een slavenschip’ (Nederlands) en (Engels) kunnen de gebeurtenissen aan boord van het slavenschip van dag tot dag worden gevolgd. De reis van het Zeeuwse schip de Eenigheid begon 1 oktober 2013 (1761) en wordt 26 maart 2015 (1763) voltooid.

Ter gelegenheid van de internationale dag tegen racisme (21 maart) organiseren de Verenigde Naties (VN) aankomende vrijdag een bijeenkomst die in het teken staat van educatie onder de titel Learning from historical tragedies to combat racial discrimination today. De bijeenkomst markeert het begin van het internationale decennium gewijd aan mensen van Afrikaanse afkomst (2015-2024) en is onderdeel van de 28ste sessie van de Raad voor de Mensenrechten in Genève, Zwitserland. Gedurende deze sessie, van 2 tot en met 27 maart, worden tal van mensenrechtenkwesties behandeld.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Varen langs het Westelijk Front

Hierna verschenen

5000 jaar geschiedenis van Afrika