Dark
Light

Zilveren schaal uit vroege Middeleeuwen gevonden

2 minuten leestijd
Gouden sierschijf in de kom (Universiteit Leiden - Restaura)
Gouden sierschijf in de kom (Universiteit Leiden - Restaura)

Archeologen van de Universiteit Leiden hebben in Oegstgeest een zeldzame zilveren schaal uit de vroege Middeleeuwen gevonden. De schaal is de komende tijd te zien in de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Zijaanzicht van de schaal (Universiteit Leiden - Restaura)
Zijaanzicht van de schaal (Universiteit Leiden – Restaura)
De schaal heeft een diameter van 21 centimeter en is 11 centimeter hoog. Hij is versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud en ingelegd met halfedelstenen. Volgens het museum wijst de vondst op de aanwezigheid in Oegstgeest van een rijke elite met een wijdvertakt internationaal netwerk.

De vondst is vorig jaar zomer al gedaan, op het terrein van het Bio Science Park Leiden. Ruchtbaaarheid werd er niet aan gegeven zodat de wetenschappers hun onderzoek rustig konden afronden. De provincie Zuid-Holland liet de schaal restaureren en heeft het voorwerp maandag voor langdurig bruikleen overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden.

Het museum:

“Verondersteld wordt dat de schaal als offer in de grond terecht is gekomen. Dergelijke rijke vondsten zijn zeer zeldzaam. De schaal is bijzonder, omdat vergelijkbare schalen meestal van brons zijn. Bovendien zijn die nooit versierd met uitbundig goudbeslag. Het gaat dus om een uniek stuk, niet alleen voor Nederland maar voor heel West-Europa. Tot het moment dat de schaal werd gevonden, waren op de nederzetting in Oegstgeest geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van een lokale of regionale elite. Mogelijk woonden elitaire personen in deze periode eveneens in ‘gewone’ boerderijen.”

Eerste beslagplaat aan de buitenzijde van de kom. (Universiteit Leiden - Restaura)
Eerste beslagplaat aan de buitenzijde van de kom. (Universiteit Leiden – Restaura)
Mogelijk werd de schaal gebruikt als drinkschaal of wasbekken. Het geheel is samengesteld uit verschillende onderdelen, met verschillende dateringen. De schaal zelf is het oudst. Deze dateert uit de Laat-Romeinse tijd. Daarnaast zijn er verschillende decoraties die dateren uit de eerste helft van de zevende eeuw.

“Ze wijzen op culturele invloeden uit Duitsland, terwijl de ophangbevestiging van de schaal vooral bekend is uit Engeland en Scandinavië. Met alle onderdelen tezamen, staat de schaal symbool voor de internationale positie waarin Nederland zich vijftienhonderd jaar geleden bevond.”

De schaal werd gevonden tijdens de opgraving van resten van een groot dorp uit de zesde en zevende eeuw. Dit dorp lag langs de Rijn en werd doorsneden door allerlei waterloopjes. Langs één van deze waterloopjes werd de schaal aangetroffen.

Lees ook: Gouden Middeleeuwen – Nederland in de Merovingische wereld

×