2400 jaar oud mozaïek zegt ‘YOLO’

‘Wees vrolijk, geniet van je leven’

De uitdrukking YOLO (het acroniem van You Only Live Once) is niet alleen bekend onder hedendaagse jongeren. Ook 2400 jaar geleden was de term al in gebruik.

Bij opgravingen in het zuiden van Turkije hebben archeologen een mozaïek ontdekt met de afbeelding van een liggend skelet met in zijn ene hand een glas wijn. Op de achtergrond zijn een brood en een kruik wijn te zien. Boven het tafereel staat in het  Oudgrieks de tekst:

‘Wees vrolijk, geniet van je leven’.

Seleucus I Nicator (Romeins kopie van een Grieks origineel) - cc

Seleucus I Nicator (Romeins kopie van een Grieks origineel) – cc

Het mozaïek werd ontdekt in Hatay, een zuidelijke provincie van Turkije bij de grens met Syrië die bekend staat om zijn mozaïeken uit de Romeinse periode.

Antiochië

Volgens een archeoloog van het Archeologisch Museum in Hatay komt het mozaïek uit de oude Grieks-Romeinse stad Antiochië. Het was een deel van de vloer van een kleine eetzaal in een huis dat behoorde aan de toenmalige upper class. Naast de afbeelding van het vrolijke skelet staan er nog meer scenes op het mozaïek, waaronder een van een man die probeert de maan te pakken.

- advertentie -

De oude stad Antiochië werd in de vierde eeuw voor Christus opgericht door Seleucus I Nicator, een van de generaals van Alexander de Grote en stichter van het naar hem genoemde Seleucidische Rijk. Antiochië speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vroege christendom. Volgens de overlevering werden de aanhangers van Jezus hier voor het eerst ‘christenen’ genoemd.

~ Natascha NeefParakalo

Bekijk hier meer foto’s van het mozaïek
Boek: De beknopte geschiedenis van Turkije

De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
Twee Nederlandse onderzoekers denken te weten wie de eigenares was van de…
Romeinenweek: een week lang aandacht voor de Romeinen
Aankomende zaterdag (morgen) begint de Romeinenweek. De derde editie van het Romeinen-evenement…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: