Bijzondere Collecties toont mythische Aesthedes

De Aesthedes

Bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is tot half mei de Aesthedes ontwerpcomputer te zien.

Het Hilversumse bedrijf Claessens Product Consultancy lanceerde in 1982 de Aesthedes ontwerpcomputer. Het was het eerste grafische werkstation waarbij een vormgever zonder tussenkomst van technici digitaal kon ontwerpen. Bijzondere Collecties over de computer:

De Aesthedes wasin zijn tijd al een legendarische machine. Weinig bedrijven konden de kapitale aanschafprijs van de computer betalen. Dit maakte de Aesthedes tot een ware bezienswaardigheid. Met de opkomst van de Apple Macintosh II eind jaren tachtig verdween de Aesthedes uit beeld.

Volgens Bijzondere Collecties is het bijzonder dat de computer tentoongesteld kan worden, omdat de grote computer meestal op de schroothoop eindigde. De Aesthedes is tot en met 13 mei te zien in de tentoonstelling The printed book.

- advertentie -

Het naastgelegen UvA ErfgoedLab besteedt ook aandacht aan de mythische computer en verzamelt zo veel mogelijk verhalen, artikelen en foto’s die te maken hebben met de Aesthedes. Wie zijn of haar eigen ervaringen wil delen met het UvA ErfgoedLab kan mailen naar aesthedes@uvaerfgoedlab.nl.

[caption id="attachment_15682" align="alignleft" width="265"]De A12 op 15 april 1937 - Foto: RijkswaterstaatZondag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: