Dagboeken Josef Mengele geveild

Josef Mengele

In Amerika zijn enkele dagboeken van nazi-arts Josef Mengele (1911-1979) geveild. De persoonlijke memoires van de oorlogsmisdadiger brachten 245.000 dollar op.

Het gaat om dagboeken die Mengele na de Tweede Wereldoorlog schreef. De documenten dateren uit de periode tussen 1960 en 1975 en bevatten onder meer autobiografische verhalen, filosofische reflecties en enkele gedichten en tekeningen.

De dagboeken waren aangeboden door een anonieme verzamelaar.

- advertentie -De boeken doken in 2004 op in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Ze werden aangetroffen in de woning van een echtpaar waar Mengele enige tijd had verbleven. Verwacht werd dat de boeken, bestaande uit eenendertig boekdelen, ongeveer 400.000 dollar op zou brengen. Ze werden echter voor 245.000 dollar verkocht. Het is niet bekend wie de nieuwe eigenaar is.

Engel des doods

Josef Mengele was tijdens de Tweede Wereldoorlog een kamparts in Auschwitz. Hij deed verschillende medische experimenten op met name tweelingen die het kamp werden binnengebracht. De ‘patiënten’ werden vaak gruwelijk verminkt en gemarteld. Mengele zocht zijn slachtoffers onder degenen die het kamp binnenkwamen. Zij die niet door hem werden uitgekozen, gingen naar de gaskamer, daarom was zijn bijnaam ‘Engel des doods’. Na de Tweede Wereldoorlog vluchtte Mengele naar Zuid-Amerika. In 1979 overleed hij in Brazilië.

Ruldof HessHet graf van voormalig nazi-kopstuk Rudolf Hess (1894-1987)…
Herinneringscentrum Kamp WesterborkEind deze maand wordt in het Herinneringscentrum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: