De Brownie Camera en de elfjes van Palmer Cox

De zogenaamde Brownie Camera was de eerste eenvoudige handcamera die door iedereen gebruikt kon worden, zelfs door kinderen. Het toestel werd in 1900 ontwikkeld door Frank Brownell en Kodak.

Doosje van de Brownie No.2


De naam Frank Brownell is niet erg bekend. Binnen de wereld van de fotografie is zijn naam echter wel bekend. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste cameramakers. Eind negentiende eeuw werd hij benaderd door George Eastman, de oprichter van Kodak en uitvinder van de fotorol, met de vraag of hij een heel goedkoop en toegankelijk fototoestel kon maken zonder dat daarbij concessies werden gedaan aan de kwaliteit en betrouwbaarheid.

Frank Brownell ontwikkelde hierop de Brownie Camera. Wie denkt dat het toestel naar hem vernoemd is, heeft het echter mis. Zakenman George Eastman dacht dat het handig was de camera te vernoemen naar de elfenfiguurtjes van kinderboekenschrijver en illustrator Palmer Cox. Deze elfenfiguurtjes werden Brownies genoemd en waren zo populair dat Eastman er van overtuigd was dat de camera ook een groot succes zou worden als hij er de naam Brownie aan zou hangen.

Het is overigens onduidelijk of Eastman toestemming vroeg aan Palmer Cox voor het gebruik van de naam Brownie. Bewijs daarvoor ontbreekt. Het lijkt er sterk op dat de Kodak-oprichter gratis meelifte op het succes van de tekenaar. Hij gebruikte niet alleen de naam van de elfjes hij plaatste ook een afbeelding van een Brownie-achtig figuurtje op de kartonnen omslag van de fotocamera.

- advertentie -

‘Brownies’ van Palmer Cox

De kleine camera werd enorm populair en de naam Brownie bleef decennialang een soort synoniem voor amateurfotografie.

De camera bestond uit een rechthoekig kartonnen doosje en had een holbolle lens. Er konden foto’s met een afmeting van 4 bij 4 centimeter mee gemaakt worden. De eerste versie verscheen begin 1900 en in vier maanden tijd werden er maar liefst 150.000 exemplaren van verkocht. Voor een Brownie Camera hoefde dan ook slechts één dollar betaald te worden. Het kleine fototoestel bracht de fotografie naar het grote publiek. Nog hetzelfde jaar verscheen er een tweede, iets grotere, versie van de Brownie. Ook die kostte slechts één dollar.

Stedelijk Museum Alkmaar Stedelijk Museum Alkmaar werkt aan de…
Buste van keizer Wilhelm II bij Huis Doorn -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: