De trein in tijden van oorlog

‘Sporen naar het front’

Het Spoorwegmuseum in Utrecht komt volgend jaar met een tentoonstelling waarin de rol van de trein tijdens de oorlog wordt belicht. titel van de tentoonstelling luidt: Sporen naar het front.

De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. De expositie omvat een groot aantal


internationale bruiklenen, waaronder enkele oorlogslocomotieven, leger- en pantsertreinen.

- advertentie -

Over de rol die de spoorwegen speelden bij de ontwikkeling van steden, economie en mobiliteit is veel geschreven. Dat de spoorwegen ook een revolutie in de oorlogsvoering veroorzaakten, is volgens het Spoorwegmuseum minder bekend. Het museum:

Veldslagen tussen vijandelijke legers konden door de aanvoer van manschappen, wapens en voedsel veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een grootschaliger karakter krijgen. Aan de hand van een aantal thema’s vertelt ‘Sporen naar het front’ het verhaal over de rol die de trein in oorlogstijd heeft gespeeld, van de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog.

De bruiklenen die getoond worden zijn onder meer afskomstig uit Engeland, Duitsland, Slovenië en Servië. Uit Nederland komen bruiklenen van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM), Stichting NS162, het Genie Museum in Vught en het Ministerie van Defensie.

E.A. Permyak, Missing Threads, Cover, Second edition, 1980. Design…
[caption id="attachment_10318" align="alignnone" width="560"]Foto: A.-M. v. SarosdyDe succesvolle reizende tentoonstelling Toetanchamon, zijn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: