Feyenoord-kaartje is mooiste archiefstuk

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970

De verkiezing Stuk van het Jaar voor het beste archiefstuk van 2013 is gewonnen door een toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970.

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar


Aan de verkiezing, georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis, deden een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen mee. In aanloop naar de landelijke verkiezingen organiseerden de regionale en stedelijke archiefinstellingen hun eigen voorverkiezingen. De winnende archiefstukken deden vervolgens mee aan de landelijke wedstrijd.

Gedurende de hele geschiedenismaand (oktober) kon het publiek stemmen op de verschillende archiefstukken, zevenendertig in totaal. Het Feyenoord-kaartje was de inzending van Stadsarchief Rotterdam.

Feyenoord schreef in 1970 sportgeschiedenis door als eerste voetbalclub zowel de Europacup als de Wereldbeker te veroveren. Stadsarchief Rotterdam:

- advertentie -

Het fraai vormgegeven entreebewijs voert ons weer even terug naar de Europacupfinale op 6 mei 1970 in het San Sirostadion in Milaan. Die avond klopten in heel Nederland de voetbalharten sneller, zelfs in Amsterdam. Naar schatting reisden 20.000 mensen af naar Milaan waar Feyenoord de finalewedstrijd met 2-1 won van Celtic. De spelers werden de volgende dag groots onthaald op de Coolsingel.

De prijs werd vrijdag door Hans Goedkoop uitgereikt aan de directeur van Stadsarchief Rotterdam. Een potloodtekening van een Siamese tweeling (Stadsarchief Vlaardingen) en een briefje met bloedspatten van Willem Frederik van Nassau (Tresoar) eindigden op de tweede, respectievelijk derde plaats.

Feyenoord-Celtic – 6 mei 1970

Foto: stock.xchngMinister Bussemaker van Cultuur gaat bij het…
Argentinosaurus - Foto: CCWetenschappers hebben onderzocht hoe de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: