‘God-brief’ Einstein geveild voor 3 miljoen dollar

De zogenaamde ‘God-brief’ van Einstein – Foto: eBay

Een handgeschreven brief waarin natuurkundige Albert Einstein het over God heeft als product van menselijke zwakte is bij veilingsite eBay verkocht voor iets meer dan drie miljoen dollar.

Einstein schreef de brief in 1954, een jaar voor zijn dood, aan de filosoof Eric Gutkind. In de brief deed hij zijn visie op religie uit de doeken. De natuurkundige schreef onder meer:

Het woord God is voor mij niets meer dan een uitdrukking en product van menselijke zwakheid. De Bijbel is een verzameling van eervolle, maar altijd primitieve legenden die desalniettemin vrij kinderachtig aandoen. Geen uitleg, hoe genuanceerd ook, kan me daar van af brengen.

De brief kwam in 2008 in bezit van een privéverzamelaar en is nu dus verkocht via eBay. Een veilinghuis in Los Angeles organiseerde de veiling voor de site. Het openingsbod was maar liefst drie miljoen dollar. Vanwege dat hoge bod waren er volgens eBay slechts twee bieders. De brief werd uiteindelijk verkocht voor 3.000.100 dollar.

- advertentie -

Albert Einstein wordt gezien als de vader van de moderne natuurkunde en een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis van de mensheid. In 1999 riep Time Magazine hem uit tot meest invloedrijke persoon van de twintigste eeuw. De natuurkundige werd vooral beroemd met zijn relativiteitstheorieën. In 1921 ontving hij de Nobelprijs voor natuurkunde.

[caption id="attachment_19115" align="alignleft" width="265"]De kaartapplicatie van 'Islands of meaning'

Het bedrijf Islands of…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: