Groninger Museum toont verzameling Chinees porselein

Pauwenschotel van Chinees porselein, versierd in famille rose emailkleuren met pauwen en grote pioenen in een landschap met grote bloemtakken, 18de eeuw – Collectie Groninger Museum

Het Groninger Museum toont de komende maanden ruim tweehonderd porseleinen voorwerpen uit de eigen collectie. De tentoonstelling, getiteld Draken en lange Lijzen, is te zien in het Starck paviljoen.

Een groot deel van de porseleinen objecten zijn niet eerder voor het grote publiek te zien geweest. In de tentoonstelling wordt onder meer uitleg gegeven over de periode waarin het porselein gemaakt werd, welke speciale kenmerken het voorwerp heeft en welke plaats het innam binnen het exportporselein dat voor Nederland werd gemaakt. De betekenis van de versieringen maar ook de merken op het porselein komen in de tentoonstelling daarnaast ook aan bod.- advertentie -

Groninger Museum – Foto: Ralph Richter © Groninger Museum

Het Groninger Museum bezit één van de grootste collecties Chinees porselein in Nederland. De collectie telt meer dan tienduizend stukken.

Het merendeel van het porselein, dat dateert uit de zeventiende en achttiende eeuw, werd via de VOC of door particuliere handelaren vanuit China naar Nederland verscheept. Het Groninger Museum:

In de zeventiende eeuw was porselein nog iets bijzonders. De samenstelling van het materiaal en de fabricage van het porselein waren een raadsel. Porselein was exotisch, relatief duur en versterkte daardoor de status van de eigenaar. In het begin van de achttiende eeuw werd het geheim van het porselein-maken in Duitsland ontdekt en daarna moest het Chinese porselein concurreren met Europees porselein. De prijs ging toen omlaag en het assortiment aan versieringen en vormen werd enorm uitgebreid.

Uit archeologische opgravingen blijkt dat in Nederland vroeger bijna iedereen wel een stuk porselein in huis had.

In de tentoonstelling zijn verschillende soorten porselein te zien, zoals Kraakporselein, Overgangsporselein, Kangxi blauw-wit, Chine de Commande, Famille Rose, Mandarijn, Blanc de Chine en Yixing. De porseleintentoonstelling loopt nog tot en met 1 september 2013.

Bed van Lodewijk Napoleon, 1806 - © Stichting Koninklijk…
[caption id="attachment_3865" align="alignleft" width="200"]RembrandthuisJanrense Boonstra stopt per 1 oktober van dit jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: