Hema en Philips onderzoeken gebruik DDR-dwangarbeiders

Trabantjes in de DDR - Foto: CC/fdecomite

Trabantjes in de DDR – Foto: CC/fdecomite

Zowel Philips als Hema gaan onderzoeken of er in jaren zeventig en tachtig zaken is gedaan met bedrijven uit de DDR die gebruik maakten van dwangarbeiders.


Onlangs bleek uit onderzoek in de archieven van de Stasi, de beruchte geheime dienst in de DDR, dat veel Oost-Duitse bedrijven werk lieten doen door politieke gevangenen. Hierover werd gepubliceerd in het boek Knastware für den Klassenfeind.

Verschillende westerse bedrijven, waaronder Nederlandse, blijken mede dankzij deze dwangarbeid destijds goedkoop aan producten te zijn gekomen. De Hema nam bijvoorbeeld goedkope broodtrommels hebben afgenomen en C&A kocht sportschoenen die in de DDR door dwangarbeiders zouden zijn gemaakt.

Excuses

In de Stasi-archieven duiken onder meer de namen van bedrijven als Wehkamp, Hema, C&A, Philips en Shell op. De Hema liet donderdag al weten een onderzoek in te stellen en nu blijkt ook Philips in de zaak te duiken. Volgens een woordvoerder zijn excuses op zijn plaats, mocht blijken dat het bedrijf inderdaad heeft geprofiteerd van de dwangarbeid in de DDR.

- advertentie -

EenVandaag: Nederlandse producten ‘Made in DDR’

sitestat

Prinses Marianne
Prinses MarianneIngezonden bericht De Nederlandse Sissi of Diana.…
Een paar noren op natuurijs - Foto: CC
Schaatser Jan Pesman (82) overledenDe Nederlandse schaatser Jan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: