Michail Gorbatsjov – Leider van de Sovjet-Unie

President van de Sovjet-Unie (USSR) in de periode 1988 tot 1991: Michail Gorbatsjov. Wie perestrojka zegt denkt meteen aan de Rus. Voor Michail Gorbatsjov president werd van de USSR was hij van 1985 tot 1991 secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (CPSU).

Michail Gorbatsjov

Michail Gorbatsjov

Gorbatsjov werd president in een periode dat de Sovjet-Unie er niet goed voorstond. Het land was verwikkeld in een slepend conflict in Afghanistan en was door Amerika voorbijgestreefd als grootse militaire wereldmacht. Ook de communistische partij maakte een slechte periode door.

Perestrojka

Op zoek naar een kentering besloot Gorbatsjov tot een aantal forse maatregelen. Onder het motto van perestrojka (hervorming) en glasnost (openheid) probeerde hij de vastgelopen Sovjet-Unie weer op gang te krijgen.

Verder probeerde Gorbatsjov de communistische partij te hervormen. De Koude Oorlog kwam hiermee ten einde. Gorbatsjov ontving hiervoor op 10 december 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Een ander – onbedoeld – gevolg van de hervorming van de communistische partij, was het verdwijnen van de grote macht van de partij. Dit zorgde uiteindelijk voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

- advertentie -

Gorbatsjov speelde een belangrijke rol bij de val van de Berlijnse muur.

Michail Gorbatsjov in 1986 (cc)
Saddam Hoessein als president van Irak
Saddam Hoessein, de voormalige president van Irak. Het bewind van de dicatator…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: