Museum Nairac brengt oorlog dichterbij

Fotomontage - Militairen in Barneveld

Fotomontage – Militairen in Barneveld

In Museum Nairac is onder de titel De oorlog dichterbij vanaf zaterdag een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog. Een hoofdrol is weggelegd voor enkele bijzondere fotomontages.


Fotomontage - Militairen in Barneveld

Fotomontage – Militairen in Barneveld

Aan de hand van deze fotomontages worden de gebeurtenissen die zich in de periode 1939-1945 in Barneveld afspeelden, in beeld gebracht. Tientallen andere afbeeldingen, voorwerpen, films en geluid ondersteunen het verhaal van de gemeente in oorlogstijd.

Zo wordt het verhaal verteld van de strijd van de huzaren tegen de oprukkende Duitse legers, de beschieting van Barneveld in mei 1940, de Joodse ‘Barneveldgroep’, de belangrijke rol van Barneveld als ‘haard van verzet’, maar ook het dagelijks leven tijdens die moeilijke jaren en tenslotte de bevrijding van alle dorpen in de gemeente.

‘Om de hoek’

Tegelijkertijd verschijnt het boek De oorlog dichterbij. Beelden van toen gevangen in foto’s van nu, waarin schrijver Gerjan Crebolder en vormgeefster Berdien Brons de gebeurtenissen van toen, niet zeventig jaar geleden, maar als het ware ‘om de hoek’ laten plaats vinden.

- advertentie -

De tentoonstelling is van 22 februari tot en met 14 juni 2014 te bezichtigen.

Een festoen met bloemen en fruit - Pieter Galis (detail)
Week van de Klassieken 2014

[caption id="attachment_40422" align="alignleft" width="265"] Week van de Klassieken 2014

De jaarlijkse Week van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: