Oude Woudagemaal in werking gesteld

Woudagemaal bij Lemmer – Foto: RCE

Het ruim negentig jaar oude Woudagemaal bij Lemmer is vanwege de hoge waterstand in werking gesteld. Naar verwachting zal het gemaal de hele week draaien.

Het Woudagemaal is een van de negen Nederlandse werelderfgoederen en het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Eerder dit jaar verleende het rijk nog bijna twee miljoen subsidie voor de restauratie van het gemaal. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Vanwege extreem waterstand besloot waterschap Friesland afgelopen weekend om zowel het Hooglandgemaal in Stavoren als het Woudagemaal in Lemmer overtollig water uit de Friese boezem

- advertentie -naar het IJsselmeer te laten pompen.

Omdat het beroemde Woudagemaal onder stoom is, kunnen bezoekers tot vrijdag vijf uur het werkende gemaal komen bekijken. De afgelopen dagen was de toestroom al enorm en was er zelfs sprake van wachtrijen. Twee jaar geleden draaide het Woudagemaal voor het laatst vanwege weersomstandigheden.

Het Woudagemaal is vernoemd naar Dirk Frederik Wouda (1880-1961), een voormalig hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland. Hij ontwierp het gemaal in de stijl van de Amsterdamse School. De schoorsteen van het gemaal is maar liefst zestig meter hoog.

St. Trinian's - Ronald SearleDe Britse striptekenaar en cartoonist…
Foto: Mayo Auction and RealtyIn de VS worden later…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: