Rubenshuis verwerft notitieboek van Rubens

Pagina uit het notitieboek van Rubens – Afb: Koning Boudewijnstichting

Het Rubenshuis in Antwerpen heeft de collectie uitgebreid met een bijzonder stuk: een notitieboek met theoretische aantekeningen van Peter Paul Rubens. Het museum heeft dat deze week bekendgemaakt.

Het notitieboek werd onlangs op een veiling in New York aangekocht door de Koning Boudewijnstichting. Het gaat om een van de vier bekende kopieën van Rubens’ handgeschreven exemplaar. Het origineel ging in 1720 verloren tijdens een brand in het Louvre. Het is de bedoeling dat het notitieboek in 2013 een prominente plaats krijg in de permanente collectie van het Rubenshuis.

Het zogenaamde De Ganay-manuscript werd in de zeventiende eeuw gemaakt, enkele jaren na de dood van Rubens. Het Rubenshuis:

- advertentie -

Het is wellicht van de hand van iemand uit Rubens’ intieme kring. Het boek laat zien dat Rubens naasteen groot en erudiet kunstenaar ook een buitengewoon gedreven en eigenzinning theoreticus was.

In het De Ganay-manuscript staan een aantal schetsen, geannoteerde tekeningen en Rubens’ ideeën over onder meer perspectief, anatomie, proporties en symmetrie. Daarnaast maakt hij in het notitieboek ook een studie van menselijke passies.

Samen met Anthonie van Dyck en Jacob Jordaens behoorde Peter Paul Rubens (1577-1640) tot de grote drie van de Antwerpse school. Hij wordt vaak gezien als de belangrijkste, begaafdste en meest invloedrijke zeventiende-eeuwse Vlaamse schilder.

Picasso's werk: Guernica (1937)
Guernica (detail) - Picasso, 1937Guernica, het beroemde schilderij van…
Diana e Callisto, Titaan - Foto: National Galleries of…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: