Solidarność, de vakbond van Lech Walesa

Wie woensdag de Poolse startpagina van Google bezoekt, krijgt een bijzonder logo voorgeschoteld. In plaats van het originele Google-logo is op de pagina een logo te vinden dat sterk lijkt op het logo van Solidarność, de half-illegale vakbond Solidariteit die in de jaren tachtig bijdroeg aan de val van het communistische regime in Polen.

Google doodle ter ere van Solidarnosc, de vakbond van Lech Walesa

Google doodle ter ere van Solidarnosc, de vakbond van Lech Walesa

De vakbond werd geleid door Lech Walesa. Vanwege zijn werk voor de bond werd Walesa eind 1981 gevangen genomen. Toen hij een klein jaar later weer op vrije voeten kwam, werd Solidarność verboden. Vanwege zijn inzet voor de Poolse arbeiders ontving Walesa in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede.

Parlementsverkiezingen van 1989

In het bewogen jaar 1989 werd Solidarność weer gelegaliseerd. De vakbond mocht dat jaar als politieke partij zelfs meedoen aan de eerste deels vrije parlementsverkiezingen in het communistisch land. Deze verkiezingen vonden plaats op 4 juni 1989, woensdag precies vijfentwintig jaar geleden. Grote overwinnaar was Solidarność. De partij won 161 van de 162 beschikbare zetels.

Ruim een jaar later werd Lech Walesa president van Polen.

- advertentie -

Lech Walesa – 1989 Speech in U.S. Congress

Karel Buls (geertmak.nl)In de rij van burgervaders van…
Het verloren koninkrijk - Els WitteDit is het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: