Stuk van het Jaar-inzending van Gemeentearchief Zaanstad

Middagdutje bij munitiefabriek - Gemeentearchief Zaanstad

Middagdutje bij munitiefabriek – Gemeentearchief Zaanstad


Middagdutje bij munitiefabriek

Eind negentiende eeuw werd de Artillerie Inrichting (AI) in Zaandam gevestigd. Daarmee kwam de fabriek strategisch binnen de Stelling van Amsterdam te liggen. Gedurende beide wereldoorlogen heeft de Artillerie Inrichting Hembrug – vernoemd naar de naastgelegen spoorbrug – goede zaken gedaan met de productie en verkoop van munitie. De fabriek was jarenlang de belangrijkste werkgever in de Zaanstreek, terwijl de munitie en wapens die gemaakt werden uiteraard een weinig vredelievend karakter hadden.

Op de foto doen medewerkers van de zogenaamde warmperserij een middagdutje op een stapel granaatlichamen (halffabrikaten). Een zestig-urige werkweek met vaak dagelijks grote afstanden te voet van huis naar werk – trein of fiets was te duur – maakte je moe. De pauze van een uur werd dan ook vaak gebruikt voor een middagdutje, waar deed er niet toe. Bijkomend voordeel was dat de pas geperste granaten nog lekker warm waren.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Een in code geschreven brief van prins Maurits…
Restanten van een loopgraag (Rende van de Kamp)
In de loop van de geschiedenis traden duizenden Nederlanders toe tot het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: