Archeologen vinden oudste Maya-kalender

2 minuten leestijd

Foto: National Geograpghic
Archeologen hebben in een Maya-ruïne in Guatemala de oudste bekende Maya-kalender ter wereld ontdekt. Dat melden het wetenschappelijke tijdschrift Science en National Geographic.

De vondst werd gedaan op een muur in Xaltún, een ruïnestad van de Maya’s die ongeveer honderd jaar geleden in het regenwoud werd ontdekt. De opschriften, bestaande uit kleine rode en zwarte hiëroglyfen, bevonden zich een meter onder de aarde en dikke vegetatie en dateren volgens de onderzoekers uit de negende eeuw. Ze zijn daarmee zeshonderd jaar ouder



dan de tot voor kort oudst bekende Maya-kalender.

Wat de gevonden Maya-kalender interessant maakt is dat deze de beruchte voorspelling over het einde der tijden ontkracht.

Een groot deel van de inscripties zijn berekeningen rond de verschillende cycli in de Maya-kalender. De ceremoniële kalender van 260 dagen, de 365-dagen durende zonnekalender, de 584-daagse cyclus van de planeet Venus en de cyclus van Mars, die 780 dagen duurt.

Tot voor kort stopte de Maya-kalender op 21 december 2012 en die datum werd door verschillende groepen dan ook vaak genoemd als de dag waarop de aarde zou vergaan. De nu ontdekte Maya-kalender stopt echter niet op 21 december, maar loopt nog zeker zevenduizend jaar door en ontkracht daarmee de voorspelling van het ‘einde der tijden’.

De Maya’s zochten juist naar de bevestiging dat alles hetzelfde zou blijven. Het is een compleet andere mentaliteit.

De muur met inscripties werd al in 2010 ontdekt door Max Chamberlain, een student van archeoloog William Saturno van de Boston University. De afgelopen tijd is de archeologische vindplaats uitvoerig onderzocht door een team onder leiding van Saturno. Volgens de archeoloog is het een wonder dat de opschriften nog bestaan. In het vochtige klimaat van het laagland van de Maya’s vergaan dit soort geschriften en schilderingen normaal gesproken namelijk snel.

Bij de bestudering van Maya-kalenders zijn onderzoekers vaak op zoek geweest naar de einddatum van die kalender. Volgens Saturno waren de Maya’s daar zelf echter helemaal niet mee bezig: “De Maya’s zochten juist naar de bevestiging dat alles hetzelfde zou blijven. Het is een compleet andere mentaliteit.”

De Maya’s bevolkten tot ongeveer 900 na Christus grote delen van Midden-Amerika en het huidige Mexico.

sitestat

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×