‘Baardplakkers’ Toetanchamon worden vervolgd

Het was wereldnieuws vorig jaar. De baard van het wereldberoemde dodenmasker van farao Toetanchamon bleek te zijn afgebroken en daarna amateuristisch met lijm weer te zijn teruggeplakt. Acht museummedewerkers worden nu vervolgd voor de beschadiging van het beeld.

Toetanchamon, dodenmasker
Toetanchamon, dodenmasker
De zaak kwam vorig jaar in het nieuws doordat drie restauratoren in de media lieten weten dat de baard van Toetanchamon was afgebroken en dat bij de ‘reparatie’ schade was aangericht. Tussen de kin van Toetanchamon en de baard was ook een flinke laag lijm te zien. Bovendien bleek een klodder lijm die tijdens de provisorische herstelwerkzaamheden op het masker terecht was gekomen, met een spatel te zijn verwijderd waardoor krassen waren ontstaan.

Roekeloos

Onder de verdachten bevinden zich de toenmalige directeur van het museum en de restauratiechef. Volgens het Openbaar Ministerie gingen de museumwerkers roekeloos te werk gegaan. Hen wordt ook verweten dat ze hebben geprobeerd de aangebrachte schade te verdoezelen.

Afgelopen najaar werd het beeld gerestaureerd. Inmiddels is het weer te zien in het nationaal museum in Caïro.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: