Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

‘Baardplakkers’ Toetanchamon worden vervolgd

1 minuut leestijd
Dodenmasker van Toetanchamon - cc
Dodenmasker van Toetanchamon - cc

Het was wereldnieuws vorig jaar. De baard van het wereldberoemde dodenmasker van farao Toetanchamon bleek te zijn afgebroken en daarna amateuristisch met lijm weer te zijn teruggeplakt. Acht museummedewerkers worden nu vervolgd voor de beschadiging van het beeld.

Toetanchamon, dodenmasker
Toetanchamon, dodenmasker
De zaak kwam vorig jaar in het nieuws doordat drie restauratoren in de media lieten weten dat de baard van Toetanchamon was afgebroken en dat bij de ‘reparatie’ schade was aangericht. Tussen de kin van Toetanchamon en de baard was ook een flinke laag lijm te zien. Bovendien bleek een klodder lijm die tijdens de provisorische herstelwerkzaamheden op het masker terecht was gekomen, met een spatel te zijn verwijderd waardoor krassen waren ontstaan.

Roekeloos

Onder de verdachten bevinden zich de toenmalige directeur van het museum en de restauratiechef. Volgens het Openbaar Ministerie gingen de museumwerkers roekeloos te werk gegaan. Hen wordt ook verweten dat ze hebben geprobeerd de aangebrachte schade te verdoezelen.

Afgelopen najaar werd het beeld gerestaureerd. Inmiddels is het weer te zien in het nationaal museum in Caïro.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project

Volg ons: