De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno hebben de handen ineen geslagen voor een tentoonstelling over de Nederlandse eetcultuur. In de tentoonstelling, getiteld ‘Aan Tafel!’, staan receptenboeken voor allerhande huis-middeltjes, achttiende-eeuwse handgeschreven kookschriften en standaardwerken van de huishoudschool tot vooroorlogse reclame-uitgaven, populaire kooktijdschriften en glossy koffietafelboeken centraal.
We koken al sinds mensenheugenis, maar tegenwoordig is koken echt een way of life, zo stellen de twee instellingen:“Er verschijnen meer kookboeken dan ooit tevoren, nieuwe kookblogs schieten als paddenstoelen uit de grond en kookprogramma’s zijn immens populair.”
In elk van de zes grote zalen in het monumentale pand van Museum Meermanno wordt straks een thema uitgewerkt aan de hand van boeken en bladen uit de collecties van de KB en Museum Meermanno. De thema’s zijn: ‘Het koken van toen’, ‘Koken met beleid’, ‘Grenzeloos koken’, ‘Koken met sterren’, ‘Feestelijk koken’ en ‘Koken met kinderen’.
Het thema ‘Het koken van toen’ laat zien dat kookboeken al sinds eeuwen bestaan. In ‘Koken met beleid’ wordt aandacht besteed aan de generaties vrouwen die hebben leren koken volgens de regels van de huishoudschool en uit kookboeken zoals Het Haagse Kookboek en ‘de Wannée’. Het thema ‘Grenzeloos koken’ toont de eeuwenlange invloeden van buitenlandse koks en de kookinvloeden van nieuwe Nederlanders en hoe deze onze eetcultuur vanaf de vorige eeuw verder hebben verrijkt.
Chefs en celebrities
‘Koken met sterren’ is sinds het succes van het boek van Cas Spijkers niet meer weg te denken. Vele beroemdheden schreven een kookboek, zoals presentatrice Mies Bouwman, actrice Gwyneth Paltrow en powerfoodie Rens Kroes. Hun boeken zijn te zien in de tentoonstelling.
Tijdens de feestdagen pakken we ook in Nederland vaak goed uit en kunnen we eindeloos inspiratie halen uit boeken zoals Servetten vouwen en Hoe hoort het eigenlijk. Het thema ‘Feestelijk koken’ neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van het geven van diners en feestjes.
De kinderen
Tot slot wordt in ‘Koken met kinderen’ aandacht besteed aan kinderen in de keuken. Einde negentiende eeuw werden de eerste kookboeken voor kinderen uitgegeven. Voor die tijd was de keuken voor kinderen vaak verboden terrein terwijl ze er nu juist lekker mogen kliederen. Zie ook de KB-collectie over eten en drinken: www.kb.nl/aantafel
De tentoonstelling ‘Aan tafel! Een boekje open over eetcultuur’ loopt van 10 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016
Boek: Het kookboek van Wannée