Dark
Light

Belgische paleontoloog ontdekt meest primitieve vogel

Auteur:
1 minuut leestijd
De Aurornis xui

Een Belgische paleontoloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft in China het fossiel gevonden van een tot nu toe onbekende oeroude vogel. De zogenaamde Aurornis xui leefde 165 tot 155 miljoen jaar geleden, tijdens het Jura.

Zo zou de Aurornis xui er ongeveer uit hebben gezien


De paleontoloog, Pascal Godefroit, deed de ontdekking al een jaar geleden in de Tiaojishanformatie in de Noordoost-Chinese provincie Liaoning. De afgelopen tijd is het fossiel van de primitieve vogel, met deels bewaarde veren, uitvoerig onderzocht en deze week schreef onderzoeksleider Godefroit er samen met Chinese, Italiaanse en Britse collega’s over in het wetenschappelijke magazine Nature.

De Aurornis xui (dageraadvogel) had vier vleugels maar volgens de wetenschappers kon hij waarschijnlijk niet vliegen. Wel stellen de onderzoekers dat het dier aan de basis staat van de vogelstamboom. De primitieve vogel was ongeveer vijftig centimeter groot en na bestudering van de tandjes denken de onderzoekers dat de ‘dageraadvogel’ waarschijnlijk een insecteneter was.

Tot voor kort werd de Archeopterix gezien als de oudste voorloper van de vogel. Dit dier, waarvan in 1861 enkele exemplaren zijn beschreven, zou ongeveer tien miljoen jaar later dan de Aurornis xui op de aardbol zijn verschenen.

×