“Dag Gouden Koets! Tot in het museum…”

Koets nu definitief museumstuk?
2 minuten leestijd
Gouden Koets op Prinsjesdag
Gouden Koets op Prinsjesdag (CC BY 2.0 - Minister-president Rutte - wiki)

Dinsdag was het Prinsjesdag en namen koning en koningin weer plaats in de Gouden Koets, voor de traditionele rijtour naar het Binnenhof. Voorlopig voor het laatst, want de koets blijkt toe aan een grondige restauratiebeurt. Die gaat maar liefst drie tot vier jaar duren. Daarna kan de koets weer gebruikt worden. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De Gouden Koets is al een paar jaar onderwerp van discussie. Dit onder meer dankzij Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks). Zij pleitten er vier jaar geleden voor om het zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’ van de koets af te halen. Op deze afbeelding zijn enkele halfnaakte zwarte mannen en vrouwen te zien die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis. Racistisch en niet van deze tijd, aldus de politici die hun uitspraken deden in een tijd dat ook het zwarte piet-debat zich ontpopte tot een nationale kwestie.

De discussie zal na deze laatste Prinsjesdag vermoedelijk weer even tot rust komen. De koets verdwijnt uit het zicht vanwege een restauratie die bijna onwaarschijnlijk lang duurt. Drie tot vier (!) jaar. Als de koning erop had gestaan dan was het ongetwijfeld mogelijk geweest om de werkzaamheden zo te plannen dat op Prinsjesdag in ieder geval nog wel met de koets gereden kon worden. Dat is echter niet gebeurd. Misschien wel op verzoek, want als het koningshuis iets niet kan gebruiken dat is het controverse…

Glazen Koets (Koninklijk Huis)
Glazen Koets (Koninklijk Huis)
Glazen Koets

Koning Willem-Alexander zal er ongetwijfeld niet rouwig om zijn dat hij voorlopig geen plaats hoeft te nemen in de Gouden Koets, een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging in 1898. Ik vermoed dat het überhaupt niet zijn bedoeling is om ooit nog vanuit het rijtuig naar de toegestroomde oranje-fans te zwaaien.

De komende jaren neemt het koninklijk paar plaats in de onlangs gerestaureerde Glazen Koets. Een veel ouder maar moderner ogend rijtuig. En, veel belangrijker, geen controversieel rijtuig.

De komende vier jaar krijgt het publiek de gelegenheid om te ‘wennen’ aan deze Glazen Koets. En zullen er bijvoorbeeld historici te horen zijn die zeggen dat het eigenlijk veel logischer is dat deze koets gebruikt wordt. Die werd in 1826 namelijk gebouwd voor onze eerste Oranje-koning: koning Willem I.

Na de vier jaar durende restauratie kan het veelbesproken gouden rijtuig in principe weer gebruikt worden, maar tegen die tijd is al lang besloten dat de controversiële koets een permanente plek krijgt in een tentoonstelling. Mogelijk op Paleis Het Loo waar het rijtuig recent al even te zien was en duizenden bezoekers trok. Tegen die tijd gaat de discussie vermoedelijk over de inhoud van de tekst bij de koets, die melding moet maken van ons zwarte koloniale verleden.

0
Reageren?x
×