Dionysos (Bacchus) – God van de wijn en vreugde

1 minuut leestijd
Dionysos (Bacchus) - Caravaggio
Dionysos (Bacchus) - Caravaggio

In de Griekse mythologie is Dionysos de god van de wijn en de vreugde. Wordt vaak vergezeld door saters. Het Romeinse equivalent van de godheid is Bacchus.

Mozaïek van Dionysos (2e-3e eeuw n.Chr., Antiochië, Turkije).
Mozaïek van Dionysos (2e-3e eeuw n.Chr., Antiochië, Turkije).
Dionysos is de zoon van Zeus en Semele, de dochter van de Thebaanse koning Kadmos. Zoals zo vaak kan Hera, de vrouw van Zeus, het niet verkroppen dat haar man weer een kind heeft verwekt bij een andere vrouw. Vol wraakzucht brengt Hera daarom vermomd een bezoek aan de zwangere Semele. Ze daagt haar uit de volgende keer aan Zeus te vragen of hij haar wil bezoeken zoals hij zich normaal gesproken ook toont aan de godin Hera.

Semele vraagt inderdaad aan Zeus of hij zich in zijn goddelijke verschijning aan haar wil tonen. De oppergod gaat in op dit verzoek. Als de god zich in volle majesteit op zijn wagen onder bliksem en donder aan zijn geliefde toont, wordt Semele echter door zijn gloed gedood. Net op tijd weet Zeus het kind Dionysos nog te redden. Zeus neemt het ongeboren kind van de stervende Semele en neemt het op in zijn dij. Daar blijft Dionysos tot de tijd van zijn geboorte is gekomen.

Later zal Dionysos zijn moeder uit de onderwereld ophalen en naar de Olympus brengen, waar ze verder leeft onder de naam Thyone. Ze wordt dan een godin van de aarde.

Na zijn geboorte ontfermen verschillende nimfen zich over de jonge Dionysos. Ook wordt wel gemeld dat Ino, de zuster van zijn moeder Semele, de god opvoedt.

Dionysos en de wijn

Als hij volwassen is plant de god een wijnstok waaruit later wijn gewonnen wordt. Hij bedrinkt zichzelf net als  zijn opvoedsters en de demonen in het woud. Hierna wordt het de missie van Dionysos om de nieuwe drank over de wereld te verspreiden.

Boek: Geïllustreerde Griekse mythologie encyclopedie

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×