Geen publiek bij Dodenherdenking op de Dam

/
1 minuut leestijd
Leeuw bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam
Leeuw bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam (CC BY 2.0 - eric molina - wiki)

Vanwege de coronacrisis zal er dit jaar geen publiek zijn bij de Dodenherdenking op de Dam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt. Het is het gevolg van verscherpte maatregelen in de bestrijding van corona die maandag door de overheid zijn afgekondigd. Alle gelegenheden waar mensen bij elkaar komen zijn tot 1 juni verboden.

Hoe de Nationale Dodenherdenking dit jaar precies vorm zal krijgen is nog niet bekend. In overleg met de gemeente Amsterdam wordt een passende invulling gezocht. De veertien Bevrijdingsfestivals die normaal gesproken op 5 mei gehouden worden gaan in verband met de nieuwe maatregelen ook niet door. Het comité:

“We zoeken samen met maatschappelijke partners naar mogelijkheden om binnen de nu geldende stringente maatregelen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei toch in het hele land stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten en vredesmissies waar Nederland sindsdien bij betrokken is geweest. Ook zoeken we naar een passende manier aandacht te geven aan de bevrijding, 75 jaar geleden.”

Gerdi Verbeet, voorzitter van het comité, benadrukt dat er wel mogelijkheden moeten zijn om op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid te herdenken en stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er zal een vorm worden ontwikkeld “die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden”.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

De zaak Irma Laplasse

Hierna verschenen

Paul Blobel (1894-1951) en de massa-executies op de Oekraïense Joden

0
Reageren op dit bericht?x