Gloria Moorman wint prijs met scriptie over stedenatlas Blaeu

1 minuut leestijd
Johan Blaeu, portret uit 1663 door Jan van Rossum (collectie Amsterdam Museum)
Johan Blaeu, portret uit 1663 door Jan van Rossum (collectie Amsterdam Museum)

De 24-jarige Gloria Moorman (Universiteit Leiden) heeft met haar masterscriptie de Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs voor studenten geschiedenis gewonnen. De student ontvang de prijs afgelopen zaterdag uit handen van Arendo Joustra, hoofdredacteur van het weekblad Elsevier.

Joris Gerritse (23 jaar, Universiteit Leiden) won met zijn bachelorscriptie de aanmoedigingsprijs. De jaarlijkse prijzen werden dit jaar voor het eerst toegekend en zijn een initiatief van de historische vereniging Vrienden van De Witt in samenwerking met het weekblad Elsevier. De prijzen gaan naar de beste geschiedenisscripties, die betrekking hebben op de Republiek der Nederlanden in de periode 1625 – 1688. Doel is het stimuleren van historisch onderzoek teneinde de kennis over dit belangrijke tijdvak te vergroten.

Kenniswereld

In de winnende masterscriptie van Gloria Moorman staat de sociaal-culturele achtergrond van het verschijnen van Johan Blaeu’s Italiaanse stedenatlas in 1663 centraal. Deze atlas werd in 1663 gefinancierd door de Hollandse elite en was een aanvulling op de Grand Tour, die in deze periode deel uitmaakte van de intellectuele ontwikkeling van jongeren binnen de elite. Uit de scriptie blijkt, dat Blaeu voor het ontwikkelen van de atlas intensieve contacten met Italië onderhield. De jury was zeer te spreken over de scriptie. Deze zou een prachtige inkijk in de kenniswereld van de zeventiende eeuw geven.

De winnende bachelorscriptie analyseert de politieke besluitvorming achter de diplomatieke missie van de Republiek (1655-1658) tijdens de Noordse oorlog. Volgens de jury is de scriptie goed geschreven en wordt verrassend aangetoond dat het overwicht van de Staten van Holland en van Johan de Witt in de hoogtijdagen van het eerste stadhouderloze tijdperk minder groot was dan men zou verwachten.

De prijswinnaars ontvingen zaterdag een oorkonde, een boekenpakket, een jaarabonnement op Elsevier en geldprijzen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×