Dark
Light

Grote nazi-kunstschat ontdekt in woning in München

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Duitse blad Focus bracht de kunstzaak een week geleden in de publiciteit
Het Duitse blad Focus bracht de kunstzaak een week geleden in de publiciteit

Grote nazi-kunstschat ontdekt in woning in München - Focus
Grote nazi-kunstschat ontdekt in woning in München
In een woning in München zijn zo’n vijftienhonderd kunstwerken gevonden waarvan er zeker enkele honderden werden geroofd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zou gaan om zogenaamde entartete kunst, meldt het Duitse weekblad Focus.


Deel van de cover van Focus zoals die maandag in de winkels ligt
Deel van de cover van Focus zoals die maandag in de winkels ligt
In de woning werden onder meer werken van Picasso, Matisse, Dürer en Chagall aangetroffen. Het zou gaan om schilderijen die door de nazi’s geconfisqueerd werden omdat ze in bezit waren van Joden of niet voldeden aan de conservatief-burgerlijke standaard en daarom het label entartete kunst kregen. De kunstwerken werden als verloren beschouwd.

De vondst is twee jaar geleden al gedaan maar pas nu wordt hij wereldkundig gemaakt. Weekblad Focus schrijft er maandag in een nieuwe editie uitgebreid over. Zondag berichtte het blad op de eigen website al over de vondst. Volgens Focus vertegenwoordigen de werken gezamenlijk een waarde van meer dan een miljard euro.

Zeker driehonderd werken zouden in de jaren dertig en veertig door de nazi’s bestempeld zijn als ‘ontaarde kunst’. Bekend is dat een deel van deze entartete kunst werd vernietigd. De nazi’s organiseerden echter ook wel eens tentoonstellingen om de Duitsers te laten zien wat nu eigenlijk entartete kunst was. Later verkochten de nazi’s een deel van de kunst aan het buitenland om deviezen te verwerven. Behalve beeldend kunstenaars konden ook schrijvers en muzikanten entartet worden verklaard. Dit resulteerde onder meer in publicatie- en optreedverboden.

Kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt

De in München gevonden schilderijen blijken te zijn verstopt in de woning van Cornelius Gurlitt, een zoon van kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt die van de nazi’s opdracht kreeg de werken te laten verdwijnen. De zoon van deze handelaar werd enige tijd geleden in een trein betrapt met een grote hoeveelheid cash. Hierna werd zijn flat onderzocht en ontdekte men de schilderijen. Gurlitt blijkt enkele van de werken te hebben verkocht.

Een Duitse historica gaat de schilderijen onderzoeken en hoopt de rechtmatige eigenaren of hun nabestaanden op te kunnen sporen.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×