Dark
Light

Hard oordeel raad over Rijksmuseum Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Rijksmuseum
De Raad voor Cultuur is niet te spreken over het activiteitenplan van het Rijksmuseum Amsterdam. Dat staat in het adviesrapport dat de raad maandag aan staatssecretaris Zijlstra presenteerde.

Volgens de raad is het activiteitenplan van het museum zelfs “onder de maat”. Om in aanmerking te komen voor subsidie, ruim 26 miljoen, moet het museum daarom voor het eind van dit jaar een nieuw plan indienen.

De raad schrijft verder dat het museum nadrukkelijk het museum van de Gouden Eeuw is. Aankopen van werken vanaf de twintigste eeuw hebben naar de mening van de raad daarom geen prioriteit.

Canon van NederlandToen het ministerie de stekker uit het Nationaal Historisch Museum trok werd bepaald dat het Rijksmuseum samen met het Openluchtmuseum in Arnhem invulling moest gaan geven aan de presentatie van de canon en de geschiedenis van Nederland. De raad is echter niet onder de indruk van de plannen die het Rijksmuseum hiervoor heeft ontwikkeld:

Een verwijzing naar het canon-plan van het Openluchtmuseum en een opmerking over de verwerking van de canon in de toekomstige vaste presentatie van het Rijksmuseum Amsterdam, getuigen niet van serieuze bedoelingen.

Ook over het ondernemerschap van het Amsterdamse museum oordeelt de raad niet erg positief.

Boos

Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, is niet gediend van de kritiek van de raad, zei hij maandag tegenover de NOS. Volgens de directeur wordt er met het rapport enorm veel schade toegebracht aan de sector. De teksten in het rapport noemt hij “onnodig grievend” en beschadigend. Zijn museum gaat de plannen naar aanleiding van de kritiek wel aanpassen.

Lees ook: ‘Verwachtingen veel culturele instellingen onrealistisch’

×