De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië

Langdurig bruikleen voor Rijksmuseum Amsterdam
1 minuut leestijd
Detail van het werk
Detail van het werk

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het vijftiende-eeuwse schilderij De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië in langdurig bruikleen gekregen van de Broere Charitable Foundation. Het is voor het eerst dat het schilderij in een museum te zien is.

Het werk, tussen 1480 en 1490 gemaakt in Brugge of Brussel, toont de heiligen Hiëronymus en Catharina van Alexandrië voor een weids landschap en achter een vergulde arcade. De twee heiligen zitten in een tuin op een zodenbank voor een rozenhaag.

Hiëronymus is vergezeld door de leeuw. Aan Catharina’s voeten ligt een smeulend, gebroken houten rad en naast haar ligt een zwaard, beide symbolen van haar martelaarschap. De koningsdochter Catharina gold als rolmodel voor rijke, hoofse vrouwen en als zodanig is zij hier ook afgebeeld. Ze heeft naar de mode van die tijd een hoog geschoren voorhoofd en is voorgesteld in een met bont gevoerd overkleed van zijde.

Het kostbare hartvormige boek dat Catharina vasthoudt, bevat waarschijnlijk wereldlijke liefdesliederen.

De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië. Brugge of Brussel ca. 1480-1490, olieverf op paneel, 84,5x 61 cm. Bruikleen van de Broere Charitable Foundation (Rijksmuseum Amsterdam)
De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië. Brugge of Brussel ca. 1480-1490, olieverf op paneel, 84,5x 61 cm. Bruikleen van de Broere Charitable Foundation (Rijksmuseum Amsterdam)

De onbekende kunstenaar werkte in de navolging van de Brusselse schilder Rogier van der Weyden. Het Rijksmuseum:

“Zo herinnert het maaswerk en de figuur van Hieronymus aan schilderijen van Van der Weyden en Catharina’s handen inclusief het hartvormige boek aan twee portretten van de in Brussel werkzame Meester van Sint Goedele.”

Op de voorgrond zijn enkele planten zeer natuurgetrouw weergegeven, waaronder het bosviooltje, de paardenbloem en de akelei. Op de achtergrond is een weids landschap afgebeeld met enkele laatgotische gebouwen, een vijver met twee zwanen en in de verte de contouren van een stad met daarachter hoge bergen.

Matthias Ubl, conservator vroege Nederlandse schilderkunst bij het Rijksmuseum:

“Vergelijkbare werken uit de vijftiende eeuw komen vandaag de dag zelden op de markt en met dit uitzonderlijke Zuid-Nederlandse werk is een leemte in de collectie van het Rijksmuseum gevuld.”

Boek: Rijksmuseum 1100-1600

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×