Het Prinsenhof verwerft ‘moordwapen’ Willem van Oranje

2 minuten leestijd
Zestiende-eeuws radslotpistool
Zestiende-eeuws radslotpistool

Museum Het Prinsenhof heeft onlangs een zogenaamd radslotpistool verworven. Een interessant object voor het museum want op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje in het Prinsenhof in Delft met zo’n pistool neergeschoten.

Willem van Oranje
Dat Willem van Oranje, ook wel Vader des Vaderlands genoemd, in 1584 in Delft door Balthasar Gerards werd vermoord, is een van de bekendste feiten uit de Nederlandse geschiedenis. Minder bekend is dat de moordenaar voor zijn daad gebruik maakte van een zogenaamd ‘radslotpistool’. Museum Het Prinsenhof heeft dankzij de Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren (vanouds genaamd ‘Het Meisjeshuis’) nu een origineel zestiende-eeuws radslotpistool verworven.

Dit handvuurwapen ontstond rond 1500 en maakte het plegen van een aanslag relatief makkelijk, omdat het wapen geladen meegedragen kon worden. Met een speciale sleutel kom het rad van het vuurwapen vooraf worden opgewonden. Wanneer de trekker werd overgehaald sloeg de haan tegen het ronddraaiende rad. Hierdoor ontstonden vonkjes die het kruit ontstaken en het wapen deed vuren. Het Prinsenhof:

“Het radslotpistool bezit voordelen om in een onbewaakt moment een beveiligd iemand te vermoorden. Willem van Oranje is de eerste politieke leider die met een handvuurwapen is vermoord.”

Zestiende-eeuwse radslotpistolen zijn volgens het museum erg zeldzaam. Het Prinsenhof is erg blij nu zo’n wapen te hebben want in het museum wordt ook het verhaal verteld van de moord op Willem van Oranje.

Reconstructie

De afgelopen vier jaar hebben Museum Het Prinsenhof en het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech gewerkt aan een reconstructie van de moord op Willem van Oranje.Hierbij werd onder meer gebruik gemaakt van 3D laserscan technologie, schietproeven en sporenonderzoek in Het Prinsenhof. De informatie die uit deze onderzoeken naar voren kwam werd aangevuld met onderzoek naar bouwhistorische en historische bronnen. Volgens de onderzoekers zullen de uitkomsten van het onderzoek een ander licht werpen op de moord op Willem van Oranje. De resultaten zullen op 31 maart bekendgemaakt worden. Televisieprogramma Blauw Bloed heeft het project de afgelopen jaren nauw gevolgd en zal in de uitzending van 31 maart ook uitgebreid stilstaan bij het onderzoek en de resultaten.

Vanaf 1 april is in het museum de tentoonstelling Cold Case: Willem van Oranje te zien. Deze tentoonstelling toont de resultaten van het recente onderzoek naar de moord aan de hand van de thema’s: Gebouw, Moordhal, Wapen, Slachtoffer en Dader. Ook het onlangs verworven radslotpistool zal in de tentoonstelling te zien, net als de twee kogelgaten die nog altijd als stille getuigen van de moord in de muur zitten.

Lees ook: Willem van Oranje (1533-1584) – Vader des Vaderlands
Boek: Willem van Oranje – Een biografisch portret

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×