Dark
Light

Infographics over de Eerste Wereldoorlog

Gemaakt door studenten van de Hogeschool Utrecht
3 minuten leestijd
Eerste Wereldoorlog (CC0 - Pixabay)
Eerste Wereldoorlog (CC0 - Pixabay)
Studenten van de school voor Journalistiek in Utrecht kregen recent, binnen de minor Datavisualisaties, opdracht infographics te maken over de Eerste Wereldoorlog. Actueel, want deze maand is het exact honderd jaar geleden dat aan die oorlog een einde kwam. Op Historiek publiceren we een selectie van de infographics:


Aantal overleden militairen in de Eerste Wereldoorlog

Roemenië is het land waarin relatief de meeste militairen zijn overleden gedurende de Eerste Wereldoorlog. Historicus Scott Manning heeft een bachelor in militaire geschiedenis en een master in oude- en klassieke geschiedenis. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar militairen uit de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van de data van zijn onderzoek zijn een aantal interessante conclusies te trekken. Allereerst is gekeken naar de grootte van de legers in de Eerste Wereldoorlog.

In deze visualisatie is te zien hoe groot elk leger was per land. Hier valt vooral op dat Amerika een vrij klein leger had ten opzichte van Duitsland en Rusland. Er is ook onderzocht welk land relatief veel militairen verloor. Hierin is het percentage genomen van het aantal overleden militairen ten opzichten van het totaal aantal militairen dat een land aan het begin van de Eerste Wereld oorlog telde.

Gemaakt door Vinnie Schuurman en Joyce Van Hout


De kalender van Hitler van 1913 tot 1918

Gemaakt door Ruud Van Rooijen en Casimir De Bruijn


Slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog

De onderstaande grafiek is een interactieve visualisatie van het aantal gemobiliseerde legers per land en hoeveel slachtoffers de oorlog heeft veroorzaakt onder de militairen. Aan de hand van de data valt te concluderen dat er grote verschillen waren qua grootte van de verschillende legers. Zo hadden de zeven kleinste legers nog geen miljoen soldaten, terwijl Rusland de koploper was met een indrukwekkende 12 miljoen soldaten. Ook is opvallend dat Japan naar verhouding een heel klein aantal slachtoffers kent. Slechts 0,2% van de 800.000 ingezette militairen is slachtoffer geworden in deze oorlog.

Bron

Gemaakt door Houjin Lee en Robin Den Braber


De rol van vrouwen in de politiek vanaf de Eerste Wereldoorlog

Sinds 1917, toen vertegenwoordiger Jeannette Rankin uit Montana de eerste vrouw werd die in het Amerikaanse Congres diende, hebben in totaal 329 vrouwen gediend als vertegenwoordigers van de VS, afgevaardigden of senatoren. Welke rol speelde de Eerste Wereldoorlog voor deze vrouwen in de politiek?

De Eerste Wereldoorlog betekende veel voor de emancipatie van vrouwen in de samenleving. Vrouwen gingen vaker werken, kregen meer rechten en zaken zoals kinderopvang werden beter geregeld. In Groot-Brittannië maakte de Sex Disqualification (Removal) Act van 1919 het wettelijk verboden om vrouwen van werk uit te sluiten vanwege hun geslacht. De People Act zorgde er in 1918 voor dat 8,5 miljoen vrouwen stemrecht kregen.

Inmiddels zijn uit 45 van de 50 staten vrouwen voor het Huis van Afgevaardigden gekozen. De staten die nog geen vrouw enkele in het Huis hebben gekozen zijn Alaska, Iowa, Mississippi, North Dakota en Vermont. Een precies verband tussen de Eerste Wereldoorlog en het aantal actieve vrouwen in de Amerikaanse politiek, valt niet te leggen. Maar de verschillende ontwikkelingen begin twintigste eeuw rond de rol van vrouwen in de maatschappij zijn wel van invloed geweest.

Een jaar na de benoeming van Jeannette Rankin in het Amerikaanse congres, trad politicus Suze Groeneweg toe tot de Nederlandse Tweede Kamer. Pas een jaar later, in 1919, kregen vrouwen ook het actief kiesrecht.

Bron

Gemaakt door Ilona Ruitenbeek en een mede-leerling


Militaire uitvindingen in de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn veel uitvindingen gedaan. Deze uitvindingen hebben soms zelfs na de oorlog nog een impact gehad op andere militaire ontwikkelingen. In deze visualisatie zijn een aantal militaire uitvindingen per oorlogsjaar met context te zien. Voor deze visualisatie is gekozen om het onderzoek af te bakenen tot ‘uitvindingen die voor het leger zijn uitgevonden, en die ook na de oorlog alleen voor het militaire doeleinden zijn ingezet’.

Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van de benoemde ontwikkelingen op Mentalfloss en Wikipedia. Er is gekozen om het onderzoek te limiteren tot ‘uitvindingen die voor het leger zijn uitgevonden, en die ook na de oorlog alleen voor het militaire doeleinden zijn ingezet.

Gemaakt door Job Braham en Duncan Van den Berg


Afrikaanse soldaten en werkers gerekruteerd door de geallieerden

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zag de wereldkaart er heel anders uit dan tegenwoordig. Grote delen van Afrika en Azië waren in bezit van Europese landen. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk haalden uit gebieden in Afrika werkers. In onderstaande infographic wordt gevisualiseerd hoeveel werkers en soldaten per regio zijn gerekruteerd.

Gemaakt door Maurice Smeets en Lieuwe Meijdam


Hogeschool UtrechtDeze infographics en datavisualisaties zijn gemaakt door studenten van de minor Datavisualisatie & Infographics van de Hogeschool Utrecht. Al hun werk kun je terugzien op het blog Datavis.
×