ModeMode

Invloedssfeer (invloedssferen) – Betekenis van de term

Het begrip invloedssfeer heeft de maken met het uitoefenen van gezag door een staat, in gebieden buiten die staat. De term invloedssfeer wordt vooral gebruikt in relatie tot het kolonialisme en de Koude Oorlog, toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie geografisch omvangrijke invloedssferen hadden.

- ad -

Betekenis van invloedssfeer

Een gangbare definitie van invloedssfeer is:

“Een gebied of regio waar een staat veel invloed kan en doet gelden. Dit gebeurt meestal onder (stilzwijgende) goedkeuring van andere staten.”

Een eveneens bekende omschrijving van het begrip is deze:

“Een geopolitiek gebied dat door een externe staat op indirecte wijze wordt gedomineerd.”

Voorbeelden van bekende invloedssferen

In de geschiedenis zijn tal van voorbeelden te vinden van staten die naastgelegen – of verafgelegen regio’s – in politiek opzicht domineerden. Bekende voorbeelden zijn te vinden in het kolonialisme . Zo stond bijvoorbeeld China, toen het gekolonialiseerd was, deels onder Russische, Engelse, Duitse en Franse invloed. Indonesië lag tijdens de koloniale tijd (Nederlands-Indië) in de Nederlandse invloedssfeer.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

‘The Great Game’ – het strategische conflict tussen Groot-Brittannië en Rusland om hun invloed in Centraal-Azië te laten gelden – is ook een voorbeeld van de rol van invloedssferen.

Verder moet de Koude Oorlog genoemd worden. Op de Conferentie van Jalta (februari 1945) hadden het Westen en Oosten hun invloedssferen afgebakend. De Verenigde Staten oefenden invloed uit in West-Europa, de NAVO-landen, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Zuid-Vietnam, Australië en Canada. Terwijl de Sovjet-Unie politieke invloed had in de landen van het Warschaupact in Oost-Europa, maar ook in (onder meer) de Volksrepubliek China (tot de jaren vijftig), Cuba, Mongolië, Noord-Korea en Noord-Vietnam.

Wellicht ook interessant: Hegemonie – betekenis en herkomst
Of lees: De Koude Oorlog: oorzaken, tijdlijn en samenvatting

Bronnen

- ad -

Internet
-https://www.ensie.nl/liek-mulder/invloedssfeer
-https://www.encyclo.nl/begrip/invloedssfeer
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Invloedssfeer


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De geschiedenis van de wc

  De geschiedenis van de wc

  Lang voordat de Romeinen in Europa de openbare sanitaire voorzieningen bouwden waar zij om bekend staan waren er in de Indusvallei al beschavingen waar, in ieder geval voor de rijken, het toiletbezoek behoorlijk leek op dat wat wij vandaag de …Lees bericht »
 • Monnik, boer, spion en hoer

  Monnik, boer, spion en hoer

  De minnaar van de koning, een clown en Shakespeare-acteur, een zeventiende-eeuwse pickpocket en travestiet, een katholieke spion in het Engeland van Elizabeth I, een heks, een schildersmodel, een victoriaanse moordenaar, een suffragette, een twintigste-eeuwse beul, een soldaat die verdween in …Lees bericht »
 • Rare jongen, die René Goscinny

  Rare jongen, die René Goscinny

  De Franse schrijver en humorist René Goscinny is vooral bekend van zijn scenario's voor de reeksen Asterix en Lucky Luke. Een beknopte biografie.Lees bericht »
 • Vlad Dracula (ca. 1431-1476) – Bijgenaamd ‘de Spietser’

  Vlad Dracula (ca. 1431-1476) – Bijgenaamd ‘de Spietser’

  Vlad Dracula (‘de Spietser’) was veruit de meest moorddadige heerser van zijn tijd. De Ierse schrijver Bram Stoker liet zich bij de keuze van het hoofdpersonage voor zijn roman ‘Dracula’ naar alle waarschijnlijkheid inspireren door deze historische figuurLees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!