Japanse interneringskaarten gedigitaliseerd

1 minuut leestijd
Foto: Nationaal Archief
Foto: Nationaal Archief

Het Nationaal Archief heeft maandag 26.000 interneringskaarten van Nederlandse krijgsgevangenen in Japanse interneringskampen online toegankelijk gemaakt. De persoonskaarten zijn in te zien via de website gahetna.nl.

De archiefdienst heeft de kaarten online gezet op de dag dat in Nederland herdacht wordt dat Japan zesenzestig jaar geleden capituleerde. Met die capitulatie kwam er op 15 augustus 1945 ook een eind aan de oorlog in Nederlands-Indië.

Op de gedigitaliseerde interneringskaarten staan persoonlijke gegevens van de krijgsgevangene, zoals naam, militaire rang, nummer van de krijgsgevangenschap, medische gegevens en eventueel datum van overlijden.

Deze gegevens zijn volgens het Nationaal Archief niet alleen interessant voor nabestaanden, maar ook voor onderzoekers. Zo kan met behulp van de kaarten bijvoorbeeld onderzocht worden hoeveel krijgsgevangenen er destijds overleden of aan welke ziektes ze leden. Johan van Langen, projectleider Digitalisering bij het Nationaal Archief:

“Dat soort vragen is nu veel makkelijker te beantwoorden. […] Bij het Nationaal Archief merken we dat er een onverminderde vraag is naar dit soort gegevens. Wekelijks melden nabestaanden zich om te achterhalen wat er met hun familieleden is gebeurd.”

De Japanse interneringskaarten die in het Nationaal Archief liggen, hadden tot voor kort alleen betrekking op militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Sinds juni 2011 zijn daar de interneringskaarten van de Koninklijke Marine aan toegevoegd. In totaal bestaat de collectie nu uit bijna 48.000 interneringskaarten.

Vanwege de privacy zijn alleen de interneringskaarten van overleden krijgsgevangenen beschikbaar voor het brede publiek. Momenteel zijn er 26.000 kaarten online raadpleegbaar.

Het Nationaal Archief is twee jaar bezig geweest met het digitaliseren van de kaarten. Het project was mede mogelijk dankzij een subsidie van het programma Erfgoed van de oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×