In het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam zijn de komende maanden foto’s van de Berlijnse fotografe Marianne Breslauer (1909-2001) te zien. Het is voor het eerst dat er in Nederland een overzichtstentoonstelling van Breslauer te zien is.
In de tentoonstelling, getiteld Onbewaakte momenten zijn ongeveer honderd foto’s van de Joodse fotografe te zien, veelal vintagedrukken, maar ook enkele nieuwe afdrukken van negatieven uit haar archief.
Marianne Breslauer wordt gezien als een van de belangrijkste avant-gardistische Duitse fotografen van het interbellum. Haat fotografie kenmerkt zich door een opmerkelijke combinatie van het modernistische ‘Neue Sehen’ en een geheel eigen poëtische stijl. Ze werkte onder meer samen met belangrijke fotografen van het modernisme als Paul Citroen, Erwin Blumenfeld en Man Ray. Het JHM:
Haar camera was
vooral gericht op gewone mensen en de details aan de rand van het moderne stadsleven waarachter zij een verstilde werkelijkheid ontdekte die zich alleen in onbewaakte momenten laat betrappen. Ook het portret was een geliefd genre van Breslauer. Moderne, vrijgevochten vrouwen verschenen regelmatig voor haar lens. Haar foto’s van dit type ‘nieuwe vrouw’ droegen sterk bij aan de beeldvorming van de zelfbewuste vrouw uit de jaren ‘20.
Breslauer werd in de jaren dertig steeds bekender als fotograaf. Behalve als straat- en portretfotografe werkte ze als fotojournaliste voor de opkomende geïllustreerde pers. Toen de nazi’s de macht overnamen kreeg Breslauer als Joodse fotografe te maken met een publicatieverbod. Ze vluchtte met haar man, de kunsthandelaar Walter Feilchenfeldt, naar Amsterdam. Na de dood van haar man in 1953 zette zij zijn kunsthandel in Zürich voort. Ook als kunsthandelaar was ze succesvol.
De tentoonstelling in het JHM loopt tot en met 13 november 2011.