Dark
Light

Nelson Mandela brengt zijn stem uit, 1994

Auteur:
1 minuut leestijd
Nelson Mandela brengt zijn stem uit, 1994
Nelson Mandela brengt zijn stem uit, 1994

In het voorjaar van 1994 werden in Zuid-Afrika de eerste multiraciale verkiezingen gehouden. De verkiezingen werden gewonnen door het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Nelson Mandela. Hij ging de geschiedenisboeken in als de eerste democratisch gekozen zwarte president van Zuid-Afrika.

Bovenstaande foto werd op 27 april 1994 gemaakt in de Ohlange School in Inanda. Het was de eerste keer in zijn leven dat Mandela stemde. Tegenwoordig is 27 april een officiële feestdag in Zuid-Afrika: Freedom Day. Dat Mandela president werd was zeer bijzonder. In 1964 was hij nog veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij leiding had gegeven aan de militaire vleugel van het ANC. Jarenlang verbleef de latere president hierna in een kamp op Robbeneiland. Mandela moest hier onder meer werken in een kalkmijn.

Nelson Mandela brengt zijn stem uit, 1994 - Paul Weinberg
Nelson Mandela brengt zijn stem uit, 1994 – Paul Weinberg

Gedurende zijn gevangenisstraf werd Mandela hét symbool van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd hij vrijgelaten. Vier jaar later werd hij gekozen tot president van alle Zuid-Afrikanen.

Lees ook: Nelson Mandela (1918-2013) – Strijder tegen de apartheid




Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×