‘De bruiloft van Cupido en Psyche’ – Joachim Wtewael (ca.1602)

2 minuten leestijd
Detail van het werk (Centraal Museum)
Detail van het werk (Centraal Museum)

Het Centraal Museum in Utrecht heeft tijdens een veiling de hand weten te leggen op het schilderij De bruiloft van Cupido en Psyche van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael (1566-1638). Het museum spreekt van een “droomaankoop”. Voor het werk, dat rond 1602 werd geschilderd, is 5 miljoen dollar (ruim 4,3 miljoen euro) betaald.

Met een afmeting van 15,5 bij 20,5 centimeter is het schilderij aan de kleine kant. Groot is echter de blijdschap in Utrecht over de aankoop. Het museum bezit verschillende schilderijen van Joachim Wtewael, maar nog geen werk op koperplaat zoals deze. Al lang leeft bij het Centraal Museum de wens een dergelijk werk aan te schaffen. In een collectiecatalogus uit 1933 werd bijvoorbeeld al eens verzucht dat een werk op koper van Wtewael nog ontbrak. En museumdirectrice Elizabeth Houtzager noemde het in 1952 haar grootste wens om juist dít schilderijtje, De Bruiloft, aan te kopen.

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum over de aankoop:

‘De bruiloft van Cupido en Psyche van Wtewael is de gedroomde aanwinst van het Centraal Museum. Hij is beroemd vanwege deze kleine, mythologische werken op koper. Dit werk, met heel veel minutieus geschilderde figuurtjes, is misschien wel de mooiste die Wtewael heeft gemaakt. In de uiterst gedetailleerde penseelvoering op dit formaat herken je de meester.’

'De bruiloft van Cupido en Psyche' - Joachim Wtewael, ca.1602 (Centraal Museum)
‘De bruiloft van Cupido en Psyche’ – Joachim Wtewael, ca.1602 (Centraal Museum)

Goden en godinnen

Op het schilderij zijn goden en godinnen te zien die zijn samengekomen op een vruchtbare open plek in het woud, om het huwelijk met zang en drank te vieren. Terwijl Cupido en Psyche elkaar te midden van hun gasten aan de bruiloftstafel omhelzen, verspreiden de feestgangers zich over het landschap.

Sommige hebben zich genesteld op laag zwevende wolken die tussen de bomen hangen, andere zitten, vrijen, of liggen loom in het gras — sommige naakt, andere vrolijk uitgedost. Veel van de goden zijn te herkennen aan hun attributen: Hercules met zijn knots en leeuwenvacht bevindt zich links; Mars, gekleed in felblauw en met helm, omhelst Venus, terwijl een putto een pijl op het liefdespaar richt; Apollo bespeelt, gezeten op een wolk, zijn knieviool en Iris zit op een regenboog hoog boven het feestgewoel.

De aanwinst is vanaf april in Utrecht te bewonderen.

Boek: Pleasure and Piety – The Art of Joachim Wtewael

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×