Geschiedenis-winkel

Kolossale beelden op een koninklijk grafheiligdom

De Nederlandse professor Herman Brijder deed begin deze eeuw uitgebreid onderzoek op Nemrud Dağı, een beroemde berg in Turkije waar in de eerste eeuw voor Christus een groot mausoleum werd aangelegd werd voor koning Antiochus I. Vanwege de verschijning van de eindpublicatie van professor Brijder heeft het Allard Pierson Museum in Amsterdam een fototentoonstelling over Nemrud Dagi samengesteld.


Het grafheiligdom op de top van de berg kenmerkt zich door kolossale beelden van goden, reliëfplaten en twee zogenaamde leeuwenhoroscopen, de vroegst bekende in steen gehouwen horoscopen uit de oudheid.

Begin 2014 werd een afgietsel van een groot reliëf van de Nemrud Dağı -dat een leeuwenhoroscoop voorstelt – door de Internationale Nemrud Stichting aan het Amsterdamse museum geschonken. Dit reliëf is in felle kleuren beschilderd en vormt een belangrijk onderdeel van de fototentoonstelling.

De fototentoonstelling geeft vooral een impressie van het onderzoek dat op de berg is verricht. De opening vindt plaats op woensdag 21 januari 2015.

- advertentie -

De eindpublicatie van professor Brijder


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱