Dark
Light

Kolossale beelden op een koninklijk grafheiligdom

Auteur:
1 minuut leestijd
Nemrud Dağı - Kolossale beelden op een koninklijk grafheiligdom
Nemrud Dağı - Kolossale beelden op een koninklijk grafheiligdom

De Nederlandse professor Herman Brijder deed begin deze eeuw uitgebreid onderzoek op Nemrud Dağı, een beroemde berg in Turkije waar in de eerste eeuw voor Christus een groot mausoleum werd aangelegd werd voor koning Antiochus I. Vanwege de verschijning van de eindpublicatie van professor Brijder heeft het Allard Pierson Museum in Amsterdam een fototentoonstelling over Nemrud Dagi samengesteld.

Het grafheiligdom op de top van de berg kenmerkt zich door kolossale beelden van goden, reliëfplaten en twee zogenaamde leeuwenhoroscopen, de vroegst bekende in steen gehouwen horoscopen uit de oudheid.

Begin 2014 werd een afgietsel van een groot reliëf van de Nemrud Dağı -dat een leeuwenhoroscoop voorstelt – door de Internationale Nemrud Stichting aan het Amsterdamse museum geschonken. Dit reliëf is in felle kleuren beschilderd en vormt een belangrijk onderdeel van de fototentoonstelling.

De fototentoonstelling geeft vooral een impressie van het onderzoek dat op de berg is verricht. De opening vindt plaats op woensdag 21 januari 2015.

De eindpublicatie van professor Brijder

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×