Chili erkent 9800 extra slachtoffers van de dictatuur van Augusto Pinochet. Dat is donderdag bekend geworden.
Een door de overheid ingestelde onderzoekscommissie onderzocht een 32.000 claims van mensen die beweerden ook slachtoffers te zijn geweest mensenrechtenschending. Dit onderzoek onderzoek heeft er toe geleid dat Chili 9800 nieuwe slachtoffers van de dictatuur van Augusto Pinochet heeft erkend. Deze 9800 personen voldoen volgens de commissie aan de voorwaarden om officieel
erkend te worden als slachtoffer van het bewind Pinochet. Het aantal slachtoffers komt daarmee in totaal op 40.018. Van hen kwamen er 3065 tijdens het Pinochet-bewind om het leven.
Slachtoffers hebben recht op een levenslang pensioen van 180 euro per maand. De Chileense regering keert jaarlijks ongeveer vijfentachtig miljoen euro aan schadevergoedingen uit. De commissie heeft de namen van de nieuw erkende slachtoffers niet bekendgemaakt.
De Chileense generaal Augusto Pinochet (1915-2006) pleegde in 1973 een militaire staatsgreep. Bij die gewelddadige staatsgreep kwam de socialistische Chileense president Salvador Allende om het leven. Onlangs werd vastgesteld dat hij zelfmoord pleegde.
Pinochet werd na de staatsgreep de leider van een junta en stelde een dictatoriaal regime in. Tijdens zijn bewind, dat tot 1990 duurde, verdwenen duizenden mensen. Berucht zijn de operaties Condor en Colombo. Onder de naam Operatie Condor werkten Latijns-Amerikaanse regimes in de jaren zeventig samen bij de opsporing en uitlevering van zogenaamde ‘subversieve elementen’. Tijdens Operatie Colombo werden in 1975 ruim honderd Chileense linkse activisten ontvoerd en vermoord.